Cultuuradvies: kaartjes 20 procent duurder, 3000 banen minder

Bijna eenderde minder subsidie voor beeldende kunsten en het orkestenbestel, ruim een kwart minder voor de podiumkunsten, de musea, de bibliotheken, de letteren en film. De Raad voor Cultuur adviseert staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur de bezuinigingen op deze manier te verdelen.

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer. Beeld anp

De gevolgen zijn zeer ernstig volgens de Raad: kaartjes zullen eenvijfde of meer duurder worden, drieduizend banen gaan verloren, zes orkesten moeten drastisch inkrimpen, de productie van Nederlandse films zal met 30 procent verminderen. Om grote schade te voorkomen, moet er volgens de raad een overgangsperiode komen.

De Raad schrijft dit in zijn Advies Bezuiniging Cultuur 2013 - 2016, die hij vrijdagmiddag aan Zijlstra heeft overhandigd. De Raad doet daarin een voorstel voor een kleinere basisinfrastructuur. Die bevat de functies die de overheid met subsidie in stand wil houden. Opvallend in het advies is dat ook de museumsector volgens de raad fors moet inleveren: 26 procent. Dat is in strijd met het regeerakkoord, waarin staat dat de erfgoedsector zoveel mogelijk zal worden ontzien.

Gevaar
De Raad noemt geen concrete instellingen die in gevaar komen, maar duidelijk is wel dat veel instellingen zullen verdwijnen of moeten gaan fuseren. Het aantal theatergezelschappen in de basisinfrastructuur zal fors afnemen. Volgens de Raad moeten er in acht steden verspreid over het land regionale theatervoorzieningen komen, waarin theaterinstellingen opgaan. Zelfstandige jeugdtheaterinstellingen gaan in de voorzieningen op.

Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater blijven bestaan, maar moeten fors inleveren. De Nederlandse Opera gaat van 24 miljoen naar 19 miljoen euro subsidie. Naar de positie van de Reisopera en Opera Zuid moet een nader onderzoek komen.

Het orkestenbestel krijgt eenderde minder subsidie. De twee Nederlandse toporkesten, het Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, krijgen 11 procent minder subsidie. De andere orkesten leveren veel meer in, en moeten veel nauwer gaan samenwerken.

Opdracht
De Raad kreeg van Zijlstra de opdracht om te bezien hoe er vanaf 2013 per jaar 125 miljoen euro bezuinigd kan worden. Zelf heeft Zijlstra al 75 miljoen aan kortingen doorgevoerd. In totaal krijgt de kunstwereld vanaf 2013 dus 200 miljoen euro per jaar minder.

Volgens de Raad voor Cultuur is dat bedrag zo hoog, dat Zijlstra de bezuinigingen niet in een klap moet doorvoeren. Hij dringt er bij de staatssecretaris op aan 72 miljoen euro te bezuinigen in 2013, 98 miljoen in 2014 en 125 miljoen in 2015. Maar, stelt de raad, in 2014 zou moeten worden onderzocht of de bezuinigingen inderdaad door meer marktwerking worden opgevangen, zoals Zijlstra verwacht. Als dat niet het geval is, zou er ook niet meer bezuinigd moeten worden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden