Cultuur krijgt ruim 64 miljoen

De BankGiro Loterij evenaart haar recordschenking aan de cultuursector. Drie 'koninklijke' projecten krijgen een eenmalige gift.

De BankGiro Loterij schenkt dit jaar ruim 64 miljoen aan kunst en cultuur. Dat is hetzelfde bedrag als vorig jaar, toen een recordbedrag. Directeur Boudewijn Poelmann maakte dit dinsdagavond bekend tijdens het Goed Geld Gala, dat werd gehouden in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.


De BankGiro Loterij verkocht vorig jaar voor ruim 128 miljoen euro aan loten. De helft van de opbrengst is bestemd voor de kunst- en cultuursector. Een kwart van het geld gaat naar het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat het geld herverdeelt over onder meer de podiumkunsten, de beeldende kunst en de monumentenzorg. Naast het Prins Bernhard Cultuurfonds, zijn er nog 55 andere cultuurinstellingen die een vaste donatie krijgen. De grootste bedragen gaan naar het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis, het Kröller-Müller Museum en Stichting DOEN.


Dit jaar schenkt de loterij een losse bijdrage aan drie 'koninklijke' projecten. Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn ontvangt ter ere van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden een bedrag van ruim 700 duizend euro, Beeld en Geluid ontvangt ruim 550 duizend euro voor een tentoonstelling van amateurvideo's rond het Koninklijk Huis en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ontvangt 1 miljoen euro voor de restauratie van de historische Koningssloep.


Welk bedrag welke cultuurinstelling krijgt toegekend, wordt bepaald op basis van de aanvragen die gedurende het jaar bij de BankGiro Loterij binnenstromen. Een woordvoerder van de loterij geeft aan dat er, ondanks de bezuinigingen op kunst en cultuur door de overheid, niet meer aanvragen zijn ingediend.


TOP-6 GROOTSTE ONTVANGERS


Prins Bernhard Cultuurfonds14.685.961 euro


Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Mauritshuis, Kröller-Müller Museum7.903.961 euro samen


Stichting DOEN 4.613.312 euro


vfonds 3.530.267 euro


Project Van Gogh Museum 1.500.000 euro


Vereniging Hendrick de Keyser 1.200.000 euro


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden