Culturele misverstanden in de spreekkamer
Verschillen in taal en cultuur veroorzaken vaak problemen tussen de huisarts en zijn allochtone patiënt. Misschien kunnen migranten beter terecht bij een arts uit hun eigen land....
Huisartsen en migranten begrijpen elkaar niet. Hierdoor blijven migranten vaak verstoken van optimale medische zorg. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amsterdams Patiënten/Consumenten Platform (APCP) naar de ervaringen van Marokkanen, Turken en Surinamers met de huisartsenzorg in Amsterdam.
Het rapport De dokter begrijpt het niet, dat donderdag wordt gepresenteerd, schetst een weinig rooskleurig beeld van de relatie tussen de ongeveer 72 duizend Surinamers, 57 duizend Marokkanen en 35 duizend Turken in Amsterdam en hun huisarts. Communicatieproblemen als gevolg van taal- en cultuurverschillen en een Nederlands zorgsysteem dat totaal anders is dan de migrant in zijn land van herkomst gewend was, leiden geregeld tot misverstanden.
Om hier een einde aan te maken, pleit het APCP voor een gezondheidspost waar minimaal eens in de twee weken een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse arts spreekuur houdt. Deze arts moet vervolgens contact onderhouden met de huisarts van de patiënt.
Daarnaast wil het APCP migranten beter voorlichten over het Nederlandse zorgsysteem. Turken en Marokkanen zijn gewend zelf te bepalen of ze naar een specialist gaan, want dat is in hun land van herkomst gebruikelijk. Ook wordt in Turkije en Marokko sneller onderzoek gedaan en medicatie verstrekt dan in Nederland.
Voor veel Turken levert het Nederlandse verwijsbeleid van de huisarts een probleem op, voor Marokkanen is het medicatiebeleid anders dan ze gewend waren. De APCP stelt daarom voor dat Nederlandse huisartsen zich meer als adviseur opstellen en minder als controleur.
Volgens het APCP moet er ook ruimte komen voor een dialoog tussen huisartsen van de diverse nationaliteiten. Zo kan meer duidelijkheid ontstaan over de verschillen in interpretatie van symptomen en van de behandeling door migranten.
Uit het rapport blijkt dat de meeste Surinamers, Marokkanen en Turken in Amsterdam hun huisarts wel aardig vinden. Ook voelen zij zich serieus genomen. Wel klagen de meeste migranten dat hun huisarts te weinig gezag uitstraalt en onvoldoende uitleg geeft.