'Culturele erfenissen houden lang stand'

Columnist Ross Douthat van de New York Times poneert negen stellingen over immigratie, bedoeld als conservatief tegenwicht in het debat.

Syriër demonstreert tegen seksisme voor het station van Keulen. Beeld REUTERS

1 Er is geen echt alternatief voor de natiestaat

Weinig transnationale instellingen en organisaties kunnen bieden wat de natiestaat doet: het garanderen van de openbare orde en persoonlijke vrijheid en van solidariteit in onze globaliserende wereld.

2 Immigratie is een gevaarlijk medicijn tegen afname van de bevolking

Dat migranten nodig zijn om de vergrijzing op te vangen veronderstelt dat immigranten gemakkelijk de taal van het land van aankomst leren, daar werk vinden en zich aanpassen aan westerse normen. In werkelijkheid gaat die assimilatie een stuk moeizamer.

3 Culturele erfenissen houden lang stand

Of de migranten nu uit Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten of Noord-Afrika komen, in die regio's kun je al een voorproefje zien van de invloed die ze zullen hebben op het ontvangende land. Dit geldt vooral voor grote groepen migranten, die in korte tijd aankomen.

4 Culturele verwantschap helpt assimilatie, culturele verschillen leiden tot balkanisering

Verschillen in ras hoeven een succesvolle integratie niet in de weg te staan. Zwarte immigranten van Jamaica die in de jaren vijftig naar Engeland kwamen waren meestal Anglicaans, dol op cricket en veteraan in het Britse leger of afkomstig van de Britse koopvaardij. Door deze verwantschap met de Britse manier van leven is de culturele afstand tot de blanke Britten gering en zijn de gemengde huwelijke tussen Caribische migranten en blanke Britten veel frequenter dan, zeg, huwelijken tussen Britten en Roma afkomstig uit andere EU-landen als Bulgarije, Slowakije of Roemenië.

5 Een korte immigratiebeweging bevordert assimilatie, een constante stroom beperkt assimilatie

Migranten uit Italië zijn in de VS nauwelijks meer te onderscheiden van Amerikanen die oorspronkelijk uit Groot-Brittannië kwamen. Toen de stroom immigranten uit Italië afnam, trouwden de Italiaanse migranten steeds meer met andere etnische groepen. Het omgekeerde zie je nu met migranten uit Azië en Mexico. Door de constante aanvoer van nieuwe golven uit Azië en Mexico is het aantal gemengde huwelijken onder deze minderheden sterk gedaald. Dit geldt nog sterker bij gezinsvorming, zoals bij moslimmigranten die uit Pakistan of Noord-Afrika Europa binnenkomen.

6 Kosmopolitisme is kunstmatig, tribalisme de natuurlijke gang van zaken

Hoewel ook in het Westen de meeste mensen niet meer dan 30 kilometer van hun ouders vandaan wonen, houden progressieven ons voor dat iedereen een wereldburger moet zijn, voor wie cultuur of godsdienst er niet toe doet en die het niet uitmaakt wat het ras, het geloof of de afkomst is van de buren. Dit ideaal doet steeds minder opgeld, zoals blijkt uit de groeiende steun voor politici als Trump of Le Pen. Twee van de drie Duitse vrouwen vindt inmiddels dat Duitsland vorig jaar te veel migranten heeft toegelaten.

7 Verzet tegen culturele veranderingen is zeer sterk.

De manier om demagogen de wind uit de zeilen te nemen is niet om te streven naar hooggestemde morele zuiverheid, die geen boodschap heeft aan de publieke opinie. Het is beter om voorzichtig te zijn en de kiezers niet in de armen van populistisch rechts te jagen. De Amerikaanse beweging voor open grenzen is niet per definitie goed voor open grenzen in de toekomst. En het onbeperkt toelaten van migranten doet de liberale zaak geen goed.

8 Liberale samenlevingen overleven niet vanzelfsprekend

Politieke stabiliteit is niet iets waarop staatslieden kunnen vertrouwen. Wanneer je de bovengenoemde factoren combineert - de hardnekkigheid van culturele identiteiten, de kracht van het tribalisme, het risico op een nationalistische terugslag - dan is massa-immigratie op de schaal die we nu in Europa zien, gekoppeld aan een lange periode van economische stagnatie, de voornaamste veroorzaker van een instorting van de liberale waarden in de nabije toekomst.

9 Europa en Amerika zijn verschillend

Amerika heeft het gemakkelijker dan Europa, vanwege zijn langere geschiedenis van succesvolle assimilatie, een grotere afstand tot de gebieden waar de migrantenstromen vandaan komen en een traditie van godsdienstig pluralisme, die meer ruimte laat voor een conservatieve islam om zich te verhouden met de moderniteit.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden