Cultureel centrum Helmond raakt rond podium kwijt

Het culturele centrum het Speelhuis in Helmond raakt de unieke 'en ronde' podiumopstelling kwijt. De grote zaal krijgt een gewoon lijsttoneel....

ANP

Architect Piet Blom heeft het Speelhuis 25 jaar geleden ontworpen. Het centrum heeft dezelfde vorm als de door hem bedachte paalwoningen waarvan er enkele tientallen in Helmond en Rotterdam zijn gebouwd. De grote zaal van het Speelhuis is door Har Sanders beschilderd alsof het een grote circustent is. Daarin paste een zogenoemde 'en ronde' podiumopstelling, vergelijkbaar met een piste.

In het kader van een algehele renovatie, die ruim vier miljoen euro gaat kosten, koos de Helmondse gemeenteraad eind 2000 voor een gewone podiumopstelling. Een jaar later adviseerde de Rijkscommissie van Advies voor de bouw van schouwburgen, concertzalen en musea het oorspronkelijke podium te behouden. Volgens wethouder S. Prinsen is dit echter geen haalbare kaart. Het vergt een extra investering van 180.000 euro.

Bovendien zijn er nauwelijks producties geschikt voor een podium midden in de zaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden