Culisnobisme

Laatst had ik mijn uitgeefster M. te eten. Ze had zich er erg op verheugd en prompt heb ik dus onze poepdure EKO-entrecotes tot schoenzolen laten versudderen, maar gelukkig had ik volop nazomergroenten uit de tuin en voor de katten was ’t een topdag....

Loethe Olthuis

Maar later bedacht ik, dat ik voor mijn image misschien wel wat culisnobberiger moet worden. Bijvoorbeeld: ik heb geen crème brulée- brandertje! Echt niet! Mijn snijplanken zijn niet van bamboe, maar van kunststof. Ik heb geen combisteamer, elektrische vleesmolen, Japanse harakirimessen, zalmwangetjespocheerlepels, beenderfiguurzaag, krokettenpers of haringkaakhaakje, mijn espressomachine komt van de Hema, ik koel mijn wijn in een emmertje water en klop mijn slagroom met de hand. Al is dat volgens collega Onno juist het summum van culisnobisme, maar hij weet niet dat mijn mixer is gesneuveld doordat ik ’m tijdens de verbouwing voor het roeren van de muurverf heb gebruikt.

Daarom bij deze de reprise van mijn uitgeversdiner: prima te doen zonder apparatuur, al zou ik scherpe messen en een goeie rasp aanbevelen. Bestrijk de entrecotes rondom met sojasaus en laat ze op kamertemperatuur komen. Kook de sperzieboontjes beetgaar. Bak de spekblokjes knapperig. Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan. Roerbak de tomaatstukjes met de helft van de knoflook kort op hoog vuur: ze moeten wel iets zacht zijn, maar absoluut niet uit elkaar vallen. Een flinke scheut balsamico erbij en op smaak brengen met zout en peper.

Schep de tomaten uit de pan en verhit een volgende superscheut olijfolie. Bak de courgetteplakken met de rest van de knoflook op middelhoog vuur zacht, schep ze regelmatig om. Meng de citroenrasp erdoor en breng op smaak met z+p. Meng de afgegoten sperzieboontjes met de marjolein, de spekblokjes, wat spekvet en ruim peper. Verhit een grill(pan) tot HEET! Rooster de entrecotes snel aan weerszijden bruin. Knip de basilicum over de tomaten en geef alle groenten bij het vlees, eventueel met lekker brood.

Loethe Olthuis

ingrediënten (voor 4)

4 biologische entrecotes

Japanse sojasaus (Kikkoman)

ca. 300 g schoongemaakte verse sperzieboontjes

150 g biologische spekblokjes

goede olijfolie

250 g kerstomaatjes, gehalveerd

2 tenen knoflook, gehakt

balsamico-azijn

zout, versgemalen peper

1-2 courgettes, in halve plakken

ca. 1 eetl. geraspte citroenschil

paar takjes verse marjolein, fijngehakt

1 bosje basilicum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden