Culinaire smaaktournee 1

Wat? ’t Markerhuisje..

1
Waar? 2e Wittenburgerdwarsstraat 133

1
Mooi?

1
Veel meer dan mooi. Tussen de woonblokken van Oostereiland staat ineens dit schattige originele Markerhuisje. Het werd ongeveer 150 jaar geleden gebouwd als woonhuis van de familie Broerse van rederij Groenland, moest verdwijnen voor nieuwbouw, maar werd onlangs herbouwd, compleet met klokgevel, pannendak en groen-wit-rode luiken. Terras aan het water.

1
En het eten?

1
’t Markerhuisje voert de Portugees-mediterrane keuken met specialiteiten als Kip piri-piri en pasteitjes met bacalhau. Nog geen tijd gehad om uit te proberen, maar dat zal niet lang meer duren.

2
Wat? Jerry’s Eetcafé

2
Waar? Veemkade 1288-1294

2
Mooi?

2
Jerry’s zit boven de Albert Heijn, naast winkelcentrum Brazilië. Je komt er via een betonnen trappenhuis dat lichte twijfel oproept of je hier wel wilt zijn. Boven is het uitzicht over het water en de brug naar het KNSM-eiland prachtig. Het interieur is van houten caféstoelen onder een systeemplafond met kroonluchters. Beetje buurthuisgevoel.

2
En het eten?

2
Naast Jerry’s zit een fitnessschool. Daarop zal het eten zijn afgestemd. Het broodje vega (3,40 euro) is een kort geroosterd Turks broodje met een dikke laag humus, rucola, tomaat en pijnboompitten. Het broodje gezond (2,90 euro) doet het met kipfilet, fabriekskaas, gebakken ei, komkommer en radijs. Het is niet veel, maar het kost ook niet veel.

3
Wat? Lloyd Hotel

3
Waar? Oostelijke Handelskade 34

3
Mooi?

3
Prachtig. Hoge eetzaal met zigzaggende trappen, tafeltjes met wit marmeren tafelblad, houten stoelen in lichte kleuren, leren bankstellen, buitenlandse kranten.

3
En het eten?

3
Het is altijd tobben met de keuken van Lloyds. Je wilt bij een snelle lunch niet ruim 20 minuten wachten op een kopje vissoep (7,50 euro) met veel groente maar van vis alleen witvis en een doorsnee boterham kannibaal (7 euro): stokbrood met filet Américain. Daar staat tegenover dat de oeufs en meurette (6,50 euro), gepocheerde eieren in vocht van boeuf bourguignon, geweldig zijn. Goeie zaak voor een zakelijke afspraak.

4
Wat? De Cantine

4
Waar? Rietlandpark 373

4
Mooi?

4
Het interieur heeft iets van een Amerikaanse diner. Een knaloranje bank onder het raam met groene tafeltjes ervoor. In het midden van de zaak staat een lange bar die ook groen is. Behalve eten kun je er ook ‘Kolonisten van Katan’ spelen. Dat ligt achter de bar. Beetje artistiekerig en studentikoos tegelijk.

4
En het eten?

4
De focaccia mozzarella (5,30 euro) en de lamsburger zien er puik uit. De focaccia is even geroosterd en aan de binnenkant besmeerd met pesto. De kaas druipt eruit. Jammer dat hij van binnen koud is. De burger is een lekkere grijze bal lamsgehakt met yoghurtsaus, munt en komkommer. Het staat in 12 minuten op tafel. Goed gedaan.

5
Wat? KHL Koffiehuis

5
Waar? Oostelijke Handelskade 44

5
Mooi?

5
Dit is het voormalige koffiehuis van de Koninklijke Hollandse Lloyd, dezelfde als van het hotel verderop. Het is schitterend. Van de hal met zijn groene tegeltjes tot de leestafel met foto’s van ouderwetse accordeonisten binnen.

5
En het eten?

5
Brood van bakker Hartog (volgens sommigen de beste van Amsterdam) met kaas, tonijn, kroketten, etc. ’s Avonds eendepoot, kalfssukade en zalm. Het wildste middaggerecht is Spaanse salade. Een nogal woest bord met dikke plakken manchegokaas, serranoham, koude mosseltjes, slastruiken, paprika, olijven en kappertjes, maar zijn geld (5,50 euro) meer dan waard.

6
Wat? Boulevard Café

6
Waar? Cruquiusweg 3

6
Mooi?

6
Voormalig douane en wachtlokaal uit 1901. Dat zie je er nog steeds aan af. Rode dakspanten dragen een geel houten dak. De vloer is van hout, het tochtgordijn voor de deur van rood fluweel. In het midden staat een enorme houten bar met koperen tapkranen waarachter plat Amsterdams wordt getapt.

6
En het eten?

6
Veel klassiekers: uitsmijters, tosti’s, kroketten van Kwekkeboom en garnalenkroketten van Holtkamp. ’s Avonds is er stamppot, coq au vin en T-bone steak. Hopelijk zijn die beter dan de fabriekssoep met slierten courgette (3,50 euro) en de ciabatta Caprese met gesmolten kaas en een klodder pesto. Die is zijn 5,75 euro niet waard.

7
Wat? Fifteen

7
Waar? Jollemanhof 9

7
Mooi?

7
Het kansloze-jongerenproject van Jamie Oliver zit in een voormalig pakhuis met uitzicht op het Java-eiland. Het is streetwise ingericht met zwarte ijzeren pilaren onder een plafond van houten balken en wanden bekleed met kleurige stukken ijzeren golfplaat, versierd met graffiti.

7
En het eten?

7
In Fifteen eet je wat de pot schaft. Wie Jamie Oliver een beetje kent, weet wat het is: de trendy Italiaanse keuken. Dat valt soms goed en soms minder en is niet heel goedkoop (46 euro). Je moet wel van gezelschap houden, want Fifteen is groot, heel groot.

8
Wat? Odessa

8
Waar? Veemkade 259

8
Mooi?

8
Odessa zit op een boot en ja, dat is mooi. Vooral boven in de glazen serre die naar alle kanten uitkijkt. Benedendeks, waar het restaurant zit, moet je je nek strekken om nog wat te zien door de hoge patrijspoorten. Hier is de sfeer intiemer, bijna nachtclubachtig met bruine bankjes tegen de scheepswanden en rode lampen aan het plafond. Ook mooi.

8
En het eten?

8
Nogal wisselvallig. De brandade van kabeljauw (10,50 euro) is er een om over te slaan, de lauwwarme gerookte paling met wasabi-gembermayonaise (12,50) is daarentegen een absolute aanrader. De duif van de dag is half rauw, maar de heilbot met witlof en zoete aardappel (22,50) is prima. Geen peil op te trekken dus.

9
Wat? Helena Primakoff

9
Waar? Czaar Peterstraat 135 hs.

9
Mooi?

9
Een kamertje uit een poppenhuisje: knus, klein en vrolijk. Witte muren, oranje hanglampen, houten vloer. Een trapje omhoog leidt naar de bovenverdieping waar de gaskachel snort. Beneden zit de keuken. Er kunnen vijftien mensen in.

9
En het eten?

9
Helena doet alleen ontbijt en lunch: soep en boterhammen. De soep van de dag is bruine bonensoep. Die is goed gevuld, maar we missen de worst. De bruine boterham met kipreepjes, bosui en yoghurtmayonaise is heerlijk: warm brood, warme gebakken kip en verse bosui. We moeten er wel 27 minuten op wachten. Dat is idioot lang. Aanloopproblemen misschien.

10
Wat? Kanis & Meiland

10
Waar? Levantkade 127

10
Mooi?

10
Een bruin café op het hippe KNSM-eiland. Houten vloer, honden, poolbiljart, zwart leren bankstel en kroonluchters. ’s Middags zit er veel jong volk dat na half twee en masse verdwijnt.

10
En het eten?

10
Kanis & Meiland is meer café dan eettent, maar je kunt er terecht voor broodjes, soep en salade en ’s avonds stamppot of rib-eye. De Mexicaanse vleessoep doet zijn naam eer aan: er drijven grote brokken vlees in tussen veel groenten. Van het broodje geitenbrie met peer is de kaas warm en van een goeie geitenboer.

11
Wat? Pakhuis de Zwijger

11
Waar? Piet Heinkade 179

11
Mooi?

11
Warehouse for media and culture is de ondertitel, want er wordt hier van alles georganiseerd. Van de presentatie van Gilette Fusion tot een debat over Afrika. In de bar beneden kun je eten en drinken tussen betonnen pilaren onder een besneeuwd plafond. Het doet denken aan de koffiebar in een metrostation in een grote stad: anoniem en ongezellig.

11
En het eten?

11
De lunchkok bakt er niet veel van. Tomatenmosterdsoep met dillecrème en bosui is een drabbige soep zonder veel smaak en warmte. De geitenkaaskroketjes hebben een dikke korst rond een grauwe kaasvulling. Er komt een bakje balsamicostroop bij dat meer naar suiker smaakt dan naar balsamico. Daar maak je de mensen niet blij mee.

12
Wat? Voorbij het Einde

12
Waar? Sumatrakade 613

12
Mooi?

12
Het restaurant van de voormalige lakei van Jull en Bernhard zit in een glazen kas die aan de binnenkant van de Sumatrakade is geplakt. Niet met uitzicht op het water, maar op een groenstrook tussen de woonblokken van Java-eiland.

12
En het eten?

12
Hier wordt gekookt op niveau. Denk aan geplette langoustine met aspergesalade en gepocheerde snoekbaars met waterkerssabayon. Over de uitvoering waren we vorig jaar niet zo heel erg te spreken.

13
Wat? Gare de l’Est

13
Waar? Cruquiusweg 9

13
Mooi?

13
Gebouwd in dezelfde stijl en in dezelfde tijd als de buren van het Boulevard café, maar dan als volkskoffiehuis. Het volk zat er vroeger chic bij, te oordelen aan het fraaie pand van gele baksteen met overstekend houten dak en een stompe toren met windwijzer. De inrichting is knus en schemerig met rode muren, zwarte kozijnen en krullerige oosterse lampen. Om de kaart te lezen moet je een zaklamp meenemen.

13
En het eten?

13
Gelukkig is er geen kaart, want hier eet je wat de pot schaft, bijvoorbeeld: zalmtartaar en tosti van gerookte zalm; kalfssukade met andijviestamppot; bordje kaas; pruimentaart met kaneelijs. Daar is helemaal niets op af te dingen, zeker niet voor de prijs van 29,50 euro. De sfeer is goed, het personeel heeft onderling enorm veel lol.

14
Wat? Brasserie ’t Y-land

14
Waar? Levantplein 38

14
Mooi?

14
Een beetje raar. ’t Y-land heeft een driehoekige eetzaal met een bar tegen de achterwand. Dwars daarop staat een enorme spiegel die de zaal doormidden snijdt. Dat maakt de ruimte kleiner. De keuken is boven de bar, we kijken tegen de achterkant van de koelkast aan. Het uitzicht binnen is niet geweldig. Er is wel een mooi terras voor de zomer.

14
En het eten?

14
We komen om 16.00 uur binnen en we kunnen nog lunchen. Dat is mooi. Jammer is dat het niet overhoudt. De salade Monica met verse tonijn (16,50 euro) bevat asgrauw gegrilde tonijn en geblakerde aubergine. Er overheen ligt barbecuesaus. De salade Caprese (8,75 euro) is een compositie van half gesmolten mozzarella op een struikgewas van sla. Sneu eten.

15
Wat? Café de Zuid

15
Waar? Azartplein 2a

15
Mooi?

15
Houten vloer, koperen lampen, spiegel in gouden lijst, een bank van gestreepte stof (die wel eens schoongemaakt mag worden, we halen een handvol kruimels uit de spleet tussen zitting en rugleuning vandaan), een chic bruine café. Aan het plafond hangen grote ventilatoren die via een ingenieus stangensysteem door één motor bewogen worden.

15
En het eten?

15
In een oogwenk (9 minuten) staat het op tafel: prima tomatensoep met weergaloos zuurdesembrood (4 euro), een BLT (bacon, sla, tomaat) sandwich (4,10 euro) en een salade geitenkaas met honing en schijfjes peer (7 euro). Alleen al voor het brood (van Crust & Crumbs) zou je hierheen gaan.

16
Wat? De Kompaszaal

16
Waar? KNSM-laan 311

16
Mooi?

16
Decor voor de film Ober van Alex van Warmerdam. Een enorme eetzaal die eruit ziet als de ontvangsthal van een bedrijf uit de jaren vijftig. Groenig zeil op de vloer, met kleine groene tegeltjes beplakte pilaren, een aquarium. Stoeltjes van gevlochten hout aan formica tafeltjes. Er is zo veel plek dat je er tussendoor kunt fietsen. Grote ramen met uitzicht over het IJ. In de zomer moet het terras fantastisch zijn.

16
En het eten?

16
’s Avonds oesters en vegetarische tajine met walnoot. ’s Middags doen we het met pompoensoep (4 euro) en gegrilde groenten met humus (4,80 euro). De gladde soep is prima, licht zoet, veel smaak. De groenten zijn prima gegrild (dus niet geblakerd) en liggen op knapperig warm bruin brood, besmeerd met smeuïge humus. Goed gedaan. Hier komen we ’s avonds nog eens terug.

16
Op pagina 21 vindt u kortingsbonnen voor een aantal van de besproken restaurants

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden