Culinaire lessen uit malheur
Gegrilde mosselspiezen met knoflook en koriander (voor 4 personen)
Terwijl ik vergeefse pogingen ondernam om mijn mosselen te redden uit de vuurzee die in de Weber-barbecue was ontstaan, vroeg Stan of ik in dit hoekje van de krant wel eens aandacht besteed aan de flagrante mislukkingen, de culinaire flaters, de gastronomische uitglijders waar je je als Volkskok eigenlijk voor schaamt. Als je maar lang en vaak genoeg met elkaar aan tafel zit om te eten en te drinken kom je tot de essentie der dingen en voor mijn vriend Stan zijn dat de lessen die je leert uit de fouten die je maakt.
Niet zo lang geleden hadden we het hier over de platvis die maar aan het barbecuerooster bleef plakken, maar zo zijn er meer. Herinnert u zich de fazant nog die explodeerde toen ik 'm uit de oven haalde? Het zal wel iets te maken hebben gehad met de plotselinge temperatuurverandering, maar de lekkernij ontplofte in mijn handen en de vetspetters zitten nog steeds op mijn Volkskeukenplafond, waar ze oplichten als sterren in het donker. Of de hartige taartjes met rode biet en slakken die verrukkelijk smaakten, in mijn hoofd althans, maar waar ik met de beste wil van de wereld niets van wist te bakken?
Soms droom ik van ingezakte soufflés, want dat is wat soufflés altijd doen. Aan taarten en desserts begin ik niet eens, daarvoor mis ik het fingerspitzengefühl en je wordt er dik van. Wat ik heb geleerd is dat je je eigen ding moet doen, stick to your guns, de leest van de schoenmaker. Wat mijn verbrande mosselen leren, is dat gemakzucht een slechte raadgever is. In mijn hoofd begon ik met mosselspiesjes op de barbecue, maar die Franse mosseltjes bleken erg klein. Bovendien waren het er erg veel en in mijn oneindige zomerluiheid dacht ik er met een zelfgemaakt, geperforeerd mosselroostertje van zilverfolie ook wel te komen.
Op zich geen slecht idee, maar dan had ik de mosselen wel wat beter mogen laten uitlekken voordat ik ze op een loeihete barbecue mieterde en een steekvlam de eerste lading subiet verschroeide. Dan maar een bakje van zilverfolie zonder gaatjes, maar dat ging weer ten koste van de barbecuesmaak. Uiteindelijk hebben we toch maar een spiesje gemaakt, dat bleek veruit het beste.
Doe de mosselen met de wijn in een (mossel)pan en kook totdat alle mosselen openstaan (en beslist niet langer). Laat afkoelen en haal de mosselen uit hun schelp. Doe de olie, knoflook, koriander en chilipepers in een mengbeker en zet de staafmixer erop. Marineer de mosselen er minimaal een uur in. Rijg ze aan metalen barbecuespiezen, laat overtollige olie uitlekken en kruid licht met zeezout. Gril de mosselspiezen 1 tot 2 minuten per kant boven een matig hete barbecue (en gebruik eventueel zo'n barbecuematje). Serveer ze als borrelhap, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert voor mijn part, met een schijfje citroen ernaast.
Ingrediënten
v 2 kg Zeeuwse mosselen
v 1 dl olijfolie
v 4 teentjes knoflook
v 20 gram verse koriander
v 5 gedroogde chilipepertjes
v zeezout