Culinaire IJzertijdstress

IJzertijdfeestmenu
voor 4-6 personen

LOETHE OLTHUIS

Wanneer is die meerkoet nou geplukt? Zo'n beest stoven duurt wel even, want mals zal-ie niet zijn. Meiknolletjes schoonmaken met een benen mesje is trouwens ook een vak en waarin kan ik mijn brandnetels wassen? Gelukkig heb ik vanmorgen de spelt voor de pannenkoekjes al gemalen, nou ja, geplet. O jee, wat rookt dat vuur! Nee hè. Het is &^*%$ toch niet wéér uit? Ooh, wat heb ik zin in een kop koffie!

Helaas. Muntthee. Want vandaag leef ik in de IJzertijd, ruim 2.000 jaar geleden. En ben ik verantwoordelijk voor het avondmaal voor huidbewerkster Alette, jachthoornmaker Mark en benengereedschapvakvrouw Wies. En dat koken kost tijd. Véél tijd. Ik zou natuurlijk kunnen smokkelen, uiteindelijk mixt de helft van de aanwezigen op dit Dordrechtse 'Keltfest' realiteit en fictie, verleden en heden door elkaar. Maar wij niet. Alles op ons seizoensmenu was er vroeger al, al waren de aardbeien een stuk kleiner.

Eindelijk. De meerkoet (vermoord door een 21ste-eeuwse auto) zit in de kookpot. Nu pannenkoekjes bakken: op een leisteen. Eitje, als dat ellendige vuurtje niet steeds uitging, nee niét aan mijn Smegfornuis denken. Mmm, de smaak is best oké. Nog een kom soep, Mark? En Alette nog een pannenkoekje? Goed, het kost een dag. Maar dan heb je ook wat: een ijzertijdfeestmenu!

Thuis gaat het aanmerkelijk sneller. Laat de vogel 2-3 uur heel zachtjes sudderen in water met wat zout tot-ie goed gaar is. Voeg er na zo'n anderhalf uur de meiknolletjes en wat munttakjes aan toe. Beest uit de pan, vel eraf, vlees van de botten. Vlees met flinke scheut olie, gehakte groenten en kruiden naar smaak terug in de pot en sudderen tot de groenten net gaar zijn. Zout naar smaak erdoor: eet met (zuurdesem) brood. Meng aardbeien met de gedroogde vruchten, honing en eventueel wat gehakte munt, alles naar smaak. Klop een dun beslag van de meelsoorten, snuf zout, water en eieren; laat half uurtje staan, roer regelmatig. Bak er in een gloeiendhete pan met wat olie dunne pannenkoekjes van. Vul ze met het vruchtenmengsel.

1 vogel naar keuze (kip, eend, meerkoet), geplukt, schoongemaakt

grijs zeezout

ca. 4 meiknolletjes, instukken

Flinke hoeveelheid gewassen, grof gehakte wilde groenten en kruiden: zevenblad, look-zonder-look, daslook, brandnetels, raket, postelein, jonge zuring, munt etc.

ca. 200 g spelt- en boek-weitmeel (half om half)

2-3 (eenden)eieren

raap- of koolzaadolie bakje

(bos)aardbeien, in stukjes

gedroogde appelstukjes, (vlier)bessen, cranberries (natuurwinkel) honing

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden