Culinair spektakel: gerechten waar geen sterrenrestaurant zich voor zou hoeven schamen

Recensent Mac van Dinther eet bij Rijnzicht in het Gelderse Doornenburg. En rolt bijna om.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Waar zijn we?

In Doornenburg, vlak bij de plek waar de Rijn zich splitst. Het bovenste deel stroomt door het Pannerdensch Kanaal verder naar Arnhem. De zuidelijke afslag gaat als de Waal richting Nijmegen. Achter ons ligt fort Pannerden, voor ons tuffen vrachtboten richting Duitsland en vice versa. Magnifiek mooi.

De cijfers:

Kosten: Innovatiemenu (negen gangen) euro 64,50 (p.p.)
Eten: 9-
Bediening: 8
Entourage: 8,5
Prijs-kwaliteit: 9+

Waarom zijn we hier?

Omdat in Doornenburg iets moois aan het gebeuren is. Vorig jaar hebben twee jonge broers de leiding overgenomen van hotel-restaurant Rijnzicht, een geliefde aanlegplaats voor fietsers en wandelaars met trek in koffie en appeltaart. Dat kun je hier nog steeds krijgen. Maar daarnaast hebben de broers een 'Innovatiemenu' op de kaart gezet met gerechten die alleen al door hun beschrijving onze culinaire antenne op roodgloeiend zetten.

Spannend. Hoe zitten we?

Het terras en de serre zijn nog ouderwets: kunststof kozijnen, witte plavuizen. Maar in het restaurant is de vernieuwing al ingezet met een strakke grijze vloer, antracietkleurige pilaren en kuipstoeltjes opschromen onderstellen aan ronde tafels.

Rivierkreeftjes terug naar de rivier. Beeld Mac van Dinther
Rivierkreeftjes terug naar de rivier.Beeld Mac van Dinther

Wat eten we?

We beginnen op het terras met spectaculaire amuses: 'verkoolde biet' (houtskoolachtige stukjes schuim met de smaak van biet en mierik), zwarte riviersteentjes met een vulling van Reypenaerkaas en knapperige blaadjes gemaakt van mais en gebrande boter. Verbluft kijken we naar de tafels om ons heen, waarop puntzakken friet staan.

Klinkt veelbelovend.

Voor het vervolg verhuizen we naar binnen, waar we een culinair spektakel in negen bedrijven krijgen voorgezet met gerechten waarvoor geen sterrenrestaurant zich zou hoeven schamen. Vanuit het nietige Doornenburg volgen de broers de internationale gastronomische ontwikkelingen kennelijk op de voet. We proeven de laatste Scandinavische trends, met een vleugje Italiaanse avant-garde en Gelderse durf.

Een klappertje zijn de rivierkreeftjes: zachtjes gegaard, daarna kort gebrand en geserveerd op een warme rivierkei met poeder van de koppen en zoete crème van aardpeer. De rest - te veel om allemaal op te noemen - doet daar nauwelijks voor onder. Drie weken in hooi gerijpte boerderijeend met gnocchi van puntpaprika en brokjes frisse watermeloen, tarbot 'tandoori' in een gewaagde Indiase entourage van kikkererwtencurry en gel van mango, lang en zacht gegaarde lamsnek met zoete rozijnen van blauwe bes en puree van gefermenteerde knoflook: elke gang brengt ons op het puntje van de stoel. Er kan soms een ingrediënt gemist worden, soms is het dringen op het bord, maar de kunst van het weglaten komt met de jaren.

Bij wijze van dessert wordt een ei van suiker op ons bord kapotgegooid: het is gevuld met wit schuim van Malibu, kokos en limoen. De gele dooier is van mandarijn.

Het menu:

Gepekelde zeeduivel met paprika en licht gerookte karnemelk / rivierkreeftjes / tarbot tandoori / lamsnek met blauwe bes en gefermenteerde knoflook -/ in hooi gerijpte boerderijeend met gnocchi van puntpaprika, watermeloen en gel van gemberbier / marshmallow van hibiscus / aardbei met basilicum en viooltjes / surprise-ei / pure chocolade met koffie en passievrucht

Blaadjes van mais en gebrande boter. Beeld Mac van Dinther
Blaadjes van mais en gebrande boter.Beeld Mac van Dinther

Hoe is de bediening?

Al net zo goed. Bij elke gang komen er goed uitgekozen wijnen met vakkundige uitleg.

Wat gebeurt hier?

Dat vragen wij ons ook af als we een tikje beduusd van al dat culinaire geweld de avond besluiten met een kopje koffie op het terras aan het water. Het is de vraag hoe lang dat vol te houden is, deze spagaat tussen pannekoek en staaltjes topgastronomie. Maar de broers lijken vastbesloten er een succes van te maken. Een nieuw toprestaurant dat uit de lucht komt vallen: we verbazen ons nergens meer over.

Hotel-restaurant Rijnzicht

Sterreschans 15


6686 MS Doornenburg

0481-421308.

rijnzicht.nl

Riviersteentjes met Reypenaer kaas. Beeld Mac van Dinther
Riviersteentjes met Reypenaer kaas.Beeld Mac van Dinther
Aardbei met ijs van basilicum en gelei van viooltjes. Beeld Mac van Dinther
Aardbei met ijs van basilicum en gelei van viooltjes.Beeld Mac van Dinther
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden