Nieuws Mes van Johannes

Culinair journalist Mac van Dinther onderscheiden met het Mes van Johannes

Culinair recensent Mac van Dinther, die 21 jaar restaurantrecensies schreef voor de Volkskrant, wordt hiervoor dinsdag onderscheiden met het ‘Mes van Johannes’. Deze nieuwe prijs voor restaurantkritiek, een initiatief van de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) in Amsterdam, wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse gastronomie.

Mac van Dinther, tot deze zomer restaurantrecensent voor de Volkskrant Beeld Julius Schrank

Van Dinther (60) geldt als een van de meest gelauwerde culinaire journalisten van ons land. Zo won hij in 2000 de prestigieuze Wina Born-prijs vanwege zijn vele artikelen over eten, bekende koks en culinaire trends.

‘Mac van Dinther heeft in de 21 jaar dat hij restaurantkritieken schreef een geheel eigen stijl ontwikkeld’, aldus bestuurslid Jonah Freud van de SGB. ‘Zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen heeft hij met veel kennis van zaken zijn kritische geluid laten horen. Hij was bij sommige restaurants bevreesd, maar hij heeft vooral tal van bijzondere restaurants naar het publiek gebracht en zijn kritiek heeft ­menig chef echt verder geholpen.’

Trots

Vooral dat laatste heeft Van Dinther altijd als prettig ervaren aan zijn werk als restaurantcriticus. ‘Ik verheugde me er elke week weer op: een nieuw restaurant verkennen, nieuwe geesten ontdekken die op een bijzondere manier met eten bezig zijn. Weet je, het is niet makkelijk in Nederland, zeker in een of andere uithoek, iets culinair anders of revolutionairs neer te zetten. Als culinair recensent ben ik er best trots op een aantal van die jonge talentvolle gasten in het zadel te hebben geholpen.’

Van Dinther, die deze zomer bij de Volkskrant afscheid nam als recensent en werd opgevolgd door Hiske Versprille, mist zijn wekelijkse restaurantbezoeken zeer. ‘Ik heb eerlijk gezegd sinds ik ben gestopt nauwelijks nog op niveau gegeten. Aan kwaliteit hangt vaak ook een prijskaartje, hè. En op een gewoon journalistensalaris kan ik mij echt niet permitteren elke week met mijn vrouw uit eten te gaan.’

De onderscheiding komt daarom op een goed moment. Van Dinther, die jarenlang anoniem naar restaurants ging en reserveerde onder andere namen, wordt door zijn culinaire vrienden nog eenmaal in het zonnetje gezet. Na de uitreiking in Hotel de l’Europe in Amsterdam volgt een smakelijke maaltijd bij restaurant Breda, dat Van Dinther in 2016 beoordeelde met een 10-. ‘Wel zelf betalen, hoor’, lacht Van Dinther. ‘Aan het Mes van Johannes is geen geldprijs verbonden.’

Johannes van Dam

Dat klopt: het Mes van Johannes is letterlijk een mes. Een vlijmscherpe ­Laguiole Rossignol, ooit eigendom van de legendarische culinair journalist Johannes van Dam. Deze nam altijd zijn eigen mes mee op restaurantbezoek; de recensent voor Het Parool en Elsevier , schrijver van de 736 pagina’s dikke eetbijbel De Dikke Van Dam, vond het mes naast zijn bord steevast te bot.

Van Dam overleed in 2013, vandaag precies vijf jaar geleden. ‘We wilden dat moment niet ongemerkt laten passeren’, aldus Garrelt Verhoeven, voorzitter van de SGB.  ‘Rond de uitvaart van Van Dam hebben we diverse koks en anderen die een bijdrage hebben geleverd aan zijn afscheid een mes gegeven uit zijn omvangrijke verzameling messen. Die traditie zetten we nu met de prijs het Mes van Johannes voort.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.