'Culinair eten' stelt weinig voor bij sterrendieet

Nog niet zo heel lang geleden heb ik vier dagen doorgebracht in een Frans sterrenrestaurant om van daaruit te berichten wat een topkeuken zoal vermag te bieden....

MAC VAN DINTHER

Het nadeel van dat soort escapades is dat je gewicht onvermijdelijk toeneemt. Ik heb het niet nagewogen, maar ik schat dat er toch zeker een kilootje of twee bij is gekomen, zo'n kerstdagenbuikje, zeg maar. Ik was dan ook precies in de juiste stemming voor een uitnodiging die kort daarna in de bus viel voor de presentatie van een 'culinair afslankdieet' dat het ongelooflijke belooft: afvallen en toch lekker eten.

Laten we wel wezen, niemand valt af voor zijn lol. Het is òf bittere noodzaak, òf het resultaat van diepe onvrede met het eigen lichaam. Afslanken is een soort oorlogsverklaring aan het eigen lichaam.

Met het 'POOLplus 5-sterren Top dieet' - van zichzelf al een hele mondvol - is dat anders, beweert de folder. De culinaire vermageringskuur is ontwikkeld met recepten van Paul Fagel, telg van het roemruchte culi-geslacht Fagel en chef-kok van restaurant Het Arsenaal in Muiden. Vier culinaire maaltijden per dag belooft Fagel, mèt soepje en warme hoofdmaaltijd, en toch kilo's kwijtraken.

Om meteen met de deur in huis te vallen: dat culinair eten is natuurlijk een lachertje. Als Fagel zijn dieet-eten culinair noemt, raad ik u ten zeerste aan zijn restaurant te mijden als de pest. Dat wilt u niet meemaken voor uw goede geld. Wat niet wil zeggen dat alles geheel en al walgelijk is, integendeel.

Het culinair afslankdieet begint 's morgens met een poeder dat opgelost moet worden in een beker melk. Dat levert een smakeloze dikke drab op die geen ander doel lijkt te dienen dan de maag te vullen. 's Middags volgt een smakelijke kop tomatensoep, ook weer uit een zakje. De hoofdmaaltijd bestaat uit een bakje droge tagliatelle met tomatensaus dat met heet water tot leven wordt gewekt en redelijk smaakt.

Het dieptepunt is het 'fris dessert': een kalkachtig poeder dat de smaak van de yoghurt waarmee het gemengd moet worden accuut ruïneert en gemeen blijft kleven aan bestek en tanden. Als Fagel het recept daarvoor heeft gemaakt, dient hij met stokslagen uit de keuken te worden gejaagd. Maar als je honger hebt, wil je wel.

De culinaire vermageringskuur is er in drie smaken. Naast de Italiaanse met tomatensoep en tagliatelle, is er een Hollandse versie met iets wat op kervelsoep lijkt en aardappelpuree, en een Franse met champignonsoep en kleffe pasta met groente. Je zou het niet verwachten, maar het 'Dutch dinner' is het lekkerst.

Een kuur, die f 59,95 kost, duurt vijf dagen en is naar behoeven te verlengen tot maximaal zes weken. Langer mag niet van de Warenwet. Op de gedachte om een kuur samen te stellen met verschillende hoofdmaaltijden is de fabrikant nog niet gekomen. Misschien kan Fagel hem dat alsnog adviseren. Afwisseling is immers een van de kenmerken van culinair genieten.

Het leuke van zo'n dieet is dat je ontdekt dat het ook zijn charmes heeft om een paar dagen weinig te eten. Behalve de genoemde gerechten mag alleen fruit worden genuttigd. Koffie en alcohol zijn taboe. De eerste drie dagen had ik last van hoofdpijn, misschien ook door het afzien van koffie, normaal mijn brandstof overdag. De vierde dag was dat leed geleden en begon ik me zelfs energieker te voelen.

Het hongergevoel dat de eerste dagen nog knaagde, verdwijnt sneller dan je verwacht. De vijfde dag, toen ik het meest uitgemergeld was, voelde ik me zelfs fit genoeg om na een dag werken het gras te maaien, de voortuin te sproeien en daarna nog zestig kilometer te gaan fietsen. Energetisch is het Fageldieet dus dik in orde.

Wat ik ook ontdekte is dat het niet handig is om afspraken te maken tijdens het kuren. Net als bij de meeste dieten wordt ook bij het culinair afslankdieet aangeraden om minstens twee liter water per dag te drinken, wat betekent dat je om het half uur naar de wc moet. Ik had een afspraak gemaakt met iemand die ik nog niet lang ken, maar met wie ik een bloeiende vriendschap hoop op te bouwen. Ik heb het hem uitgelegd, maar hij bleef me toch twijfelend nakijken als ik weer naar de wc ging. Dat maakt toch een rare indruk.

En de kilo's? Op de folder wordt aangeraden om niet elke dag op de weegschaal te gaan staan om teleurstellingen te voorkomen. Daar hebben we natuurlijk niks mee te maken. Ik begon met 80 kilo. Na een dag kuren was mijn gewicht gedaald tot 79,5. Na de tweede dag zakte de wijzer abrupt naar 78,5 kilo, om daar vandaan gestaag te dalen naar 77,5 kilo na de vijfde dag. Tweeëneenhalve kilo minder dus, evenveel als ik er in Frankrijk had bijgegeten. Dure kilo's.

Mac van Dinther

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden