Nieuws Mobiel internet

Cubanen kunnen eindelijk mobiel internetabonnement kopen, maar het kost wat

Miljoenen Cubanen hoeven niet meer te lopen naar parken en pleinen, voorzien van wifi, om te internetten. Wie een mobiele telefoon heeft, kan nu eindelijk een internetabonnement kopen. Groot probleem zijn echter de kosten: ruwweg eenvijfde van een maandsalaris voor slechts 600 MB.

Een Cubaanse gebruikt wifi om te internetten op haar mobiele telefoon. Sinds donderdag kunnen de Cubanen een mobiel internetabonnement kopen. Beeld AFP

Met deze stap gooit Cuba, een van de laatste communistische landen in de wereld, het eiland opnieuw een beetje open. Mobiel internet via het 3G-netwerk was tot nu toe slechts voorbehouden aan zakenlieden die het land bezochten en regeringsfunctionarissen.

Gewone Cubanen met een mobieltje die wilden surfen op het internet, moesten tot deze week naar een plein of park gaan waar de overheid wifi beschikbaar heeft gesteld. Op het eiland, waar internet thuis pas sinds een jaar mogelijk is, zijn nu zo’n duizend van deze openbare plekken waar de bevolking filmpjes kan downloaden, het buitenlandse nieuws kan volgen of contact kan leggen met familie in het buitenland. 

Ook maken de Cubanen gretig gebruik van wifi-netwerken van luxe hotels, mits ze beschikken over het wachtwoord, om het internet op te gaan. Op enkele sites na die tegen de regering zijn, is het internet vrij toegankelijk. Een van de sites die uit den boze blijft, is het door de VS opgerichte radio- en televisiestation Marti dat al ruim dertig jaar vanuit Miami de regering bekritiseert en oproept tot verzet.

Op ruim achthonderd pleinen en parken verspreid over het eiland heeft de Cubaanse regering wifi mogelijk gemaakt zodat de bevolking kan internetten op de mobiele telefoon. Beeld AFP

President op Twitter

Omdat Havana het internet jarenlang aan banden legde, behoort Cuba nu tot de weinige landen in de wereld met een beperkt internetgebruik. De eerste Cubaanse regering die niet geleid wordt door een Castro, die van president Miguel Diaz-Canel, wil de bevolking echter in rap tempo aansluiten op het internet. 

Het mobiel internet past dan ook goed in het streven van de nieuwe president. Diaz-Canel, een voormalige minister van Onderwijs die Raúl Castro in april opvolgde als president, moet echter ook veel leren. Zo zit hij pas sinds augustus op Twitter.

Op donderdag, de eerste dag dat de gewone Cubaan een mobiel internetabonnement kon kopen, opende een andere bekende landgenoot meteen een Twitter-account. Elian González, die als 6-jarige met zijn moeder vluchtte naar Miami, dankte de president omdat deze hem op Twitter had gefeliciteerd met zijn 25ste verjaardag. 

González overleefde in 1999 de boottocht, maar zijn moeder verdronk. Hij keerde weer terug naar Cuba nadat zijn vader, die op het eiland was achtergebleven, een rechtszaak met familieleden in Florida had gewonnen. In de avond had González al 180 Twittervolgers.

Forse kosten

Voorlopig zal het mobiel internet echter niet zo’n vaart nemen vanwege de forse kosten. Vergeleken met de tarieven in het buitenland loopt het staatstelefoonbedrijf niet uit de pas. Maar omdat de lonen in Cuba laag zijn, kan een mobiel abonnement een forse hap betekenen in het gezinsbudget. 

Zo kost een telefoonabonnement van 4 GB een gemiddeld maandsalaris, zo’n 26 euro. Alleen met de financiële steun van familieleden in het buitenland, met name in de VS, kunnen veel Cubanen zich dan ook mobiel internetten veroorloven.

Jongeren in Havana breken in op het wifi-netwerk van een vijfsterrenhotel om op hun mobiele telefoon te surfen op het internet. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden