Cubanen hoopvol over effect van pausbezoek

De bevolking van Cuba hoopt dat het aanstaande bezoek van de paus wezenlijke steun zal betekenen voor het proces van geleidelijke verzoening tussen de communistische regering en de katholieke kerk op het Caribische eiland. De paus zal Cuba eind maart bezoeken.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Aansluitend op een driedaags verblijf in Mexico zal paus Benedictus XVI (84) van 26 tot en met 28 maart Cuba bezoeken, waar hij zal worden ontvangen door president Raúl Castro (80), meldde Cuba's bisschoppelijke conferentie zondag. Benedictus' eerste stop op het Caribische eiland is de stad Santiago, 944 kilometer ten oosten van de hoofdstad Havana.

De paus kondigde op 12 december zelf al aan dat hij Cuba en Mexico zou gaan bezoeken. Dit wordt het tweede pauselijke bezoek aan het communistische land, na de historische reis die Benedictus' voorganger Johannes Paulus II maakte in 1998. Volgens het officiële programma zal de paus voorgaan in een mis op het centrale Antonio Maceoplein in Santiago, kort na zijn aankomst in die stad.

Na de plechtigheden in Santiago volgt een privébezoek aan het heiligdom van La Virgen de la Caridad del Cobre (Onze Lieve Vrouw van de Naastenliefde), Cuba's schutspatrones, in de oostelijke plaats El Cobre. De paus begeeft zich daarna naar Havana, waar hij op 28 maart in de ochtend een mis zal opdragen op het Plein van de Revolutie, doorgaans het toneel voor grote manifestaties van het communistische regime.

De reis van Benedictus XVI naar Cuba valt samen met de viering van het vierde eeuwfeest van de vondst van het beeld van La Virgen de la Caridad. Drie vissers troffen de sculptuur in 1612 aan in een Cubaanse baai, na een hevige storm. Vorige week vrijdag kwam een einde aan een 28 duizend kilometer lange rondtoer van de maagd, een toernee die in augustus 2010 begon. Het beeld werd door vijf miljoen Cubanen, iets minder dan de helft van de totale bevolking, vereerd op pleinen, straten, in kerken, scholen, ziekenhuizen en gevangenissen. Het was de eerste religieuze manifestatie van deze aard op Cuba sinds de revolutie van 1959.

De rondtoer van de maagd en het pausbezoek zijn het resultaat van een dialoog die kardinaal Jaime Ortega - sinds dertig jaar de leider van de Cubaanse katholieke kerk - in mei 2010 begon met Raúl Castro. Die gesprekken leidden ook tot de vrijlating van ruim 130 politieke gevangenen en tot de opening van een priesterseminarie en verschillende kerkelijke culturele centra op Cuba.

De katholieke kerk is nu een belangrijke gesprekspartner van de regering. Decennialang waren de betrekkingen bevroren. In de jaren zestig belandden priesters, onder wie ook de huidige kardinaal Ortega, in werkkampen. Een voorzichtige toenadering begon in de jaren negentig. Belijdende katholieken mochten in 1991 toetreden tot de Communistische Partij van Cuba (PCC). Een jaar later ontdeed de PCC zich officieel van haar atheïstische etiket.

De ware ontdooiing kwam met het bezoek van paus Johannes Paulus II, die werd ontvangen door de toenmalige president Fidel Castro. Het is onbekend of ook Benedictus een ontmoeting zal hebben met Fidel (85), die Cuba 49 jaar lang leidde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden