Cubaanse dissident sterft in cel na in elkaar slaan door politie

De Cubaanse dissident Juan Wilfredo Soto García is zondag in de stad Santa Clara overleden, drie dagen nadat de politie hem had opgepakt en mishandeld. Volgens dokters is de doodsoorzaak een alvleesklierontsteking. Maar tegenstanders van Cuba's communistische regering spreken van 'moord'.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Ongeveer tachtig personen woonden onder strenge politiebewaking de begrafenis van Soto García bij in Santa Clara, in het centrum van Cuba, 280 kilometer ten oosten van Havana. Onder hen prominente opposanten, zoals Guillermo Fariñas, die in 2010 door het Europarlement werd onderscheiden met de Sacharovprijs.

Soto García werd in elkaar geslagen door politieagenten tijdens een protestactie vorige week donderdag in het Leoncio Vidal-park in Santa Clara, zo melden blogster Yoani Sánchez en andere Cubaanse dissidenten. De 46-jarige Soto García, die leed aan jicht, suikerziekte, hoge bloeddruk en nier- en hartaandoeningen, werd kort na zijn aanhouding vrijgelaten. Maar hij moest onmiddellijk worden opgenomen in het provinciale ziekenhuis Arnaldo Milian, waar hij zondagochtend overleed. De regering, die dissidenten ziet als door de Verenigde Staten gefinancierde huurlingen, heeft tot dusver geen commentaar gegeven op Soto García's dood.

Verschillende regeringsgezinde bloggers citeerden de medicus Rubén Aneiro Medina van het Milian-ziekenhuis. Hij zei zondag dat de dissident was overleden aan een ontsteking van de alvleesklier en niercomplicaties zonder tekenen van fysiek geweld. De aan de Communistische Partij van Cuba gelieerde webpagina Yohandry.com meldde dat een niet geïdentificeerd familielid van Soto García en bronnen binnen de politie ontkenden dat er sprake was geweest van een pak slaag.

Soto García was lid van de relatief onbekende oppositiegroep Polo Antitotalitario Unido (PAU) in Santa Clara en heeft in totaal twaalf jaar achter de tralies gezeten als politieke gevangene, aldus Yoani Sánchez in een Twitter-bericht. Elizardo Sánchez, voorzitter van de illegale, maar gedoogde Cubaanse mensenrechtencommissie CCDHRN zei dat 'zonder enige twijfel' de politiemishandeling Soto García's overlijden heeft veroorzaakt.

'Hij was ernstig ziek, maar dat was niet de doodsoorzaak', aldus de CCDHRN-president. 'Wij veroordelen het brute politiegeweld en eisen een transparant onderzoek van de regering.' Sánchez wees erop dat de autoriteiten de laatste tijd steeds harder optreden tegen dissidenten. Enkele dagen geleden werd de ex-gevangene Angel Moya van de Groep van 75 op klaarlichte dag door agenten afgetuigd.

'De dokters vertelden me dat Juan Wilfredo overleed op het moment dat ze hem wilden opereren', zei de dissident Guillermo Fariñas (48), die vorig jaar een hongerstaking van 135 dagen hield om de vrijlating van politieke gevangenen af te dwingen.

Fariñas beschouwt Soto García als 'het eerste slachtoffer' van het betoog van president Raúl Castro tijdens het congres van de Communistische Partij in april, waarin het staatshoofd waarschuwde dat 'het revolutionaire volk' niet zal toestaan dat de oppositie zich meester maakt van de straten en pleinen. 'Als we er niet voor zorgen dat de regering haar houding verandert, zullen we binnenkort nieuwe doden moeten betreuren', aldus Fariñas.

Lisset Zamora, mensenrechtenactiviste en medewerkster van Fariñas, zei zondag tijdens de begrafenis: 'Het gaat om een misdrijf, een ware moord. De verantwoordelijke is de regering, die het politiegeweld bevordert. Soto García had handboeien om toen de politie hem in elkaar sloeg. In het park waren ook agenten van de staatsveiligheidsdienst aanwezig.' Zamora sprak van een 'nieuwe martelaar' van de dissidentenbeweging.

De dood van Soto García volgt op die van de politieke gevangene Orlando Zapata Tamayo (42), vijftien maanden geleden. Amayo's overlijden na een hongerstaking van 85 dagen, veroorzaakte een golf van internationale kritiek op de onderdrukking van dissidenten in Cuba.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden