Cubaan met spekjes

Leuk: vrouwenfeestje. Vrolijk en relaxt. Maar het is ook wel erg saai, zonder die mannen...

Deedee Derksen

Het eerste dat opvalt op het vrouwenfeest in club Panama is de man. De danser staat in het midden van een enorm bed met witte satijnen lakens en doet verwoede pogingen zijn tangaslip prominent in beeld te brengen. Grappig hoor, vinden de vriendinnen Lindy (25) en Cobie (23). Ze zijn blij om hier te zijn, in deze rozerode boudoirachtige ruim te vol dansende vrouwen, en niet in de zaal ernaast. Daar voeren poloshirts en tes tosteron de boventoon. 'Hier is het veel vrolijker en relaxter', roept Lindy boven de muziek van topveertig-klassiekers en latin uit.

Het begon ooit als bedrijfsfeestje voor een vrouwentijdschrift, inmiddels zijn de ladiesnights een groot succes, aldus Arjen Heeck van de club in Amsterdam. 'Vrouwen laten zich veel meer gaan zonder mannen erbij. Ze voelen zich minder geïntimideerd. De paar mannen die er rondlopen, hebben als taak het de vrouwen naar de zin te maken.'

De vrouwenfeestjes zijn twee keer per maand; elke avond heeft een thema. Vanavond is dat aardbeien, fluffy puppets en gigolo's. Heeck: 'Heel sensueel.' Met dat sensuele valt het wel mee, vindt Lindy. Geen aardbei in zicht, en de enige fluffy puppet is een grote roze panter die wordt meegesleept door een goudgerokt meisje met blonde nepharen tot aan haar billen. In haar andere hand houdt ze een blad vol spekkies.

Een gigolo is er wel. Tenminste, zo wil de heupenschuddende Cubaan die de vrouwen tot exotische dansjes verleidt en ze onderwijl spekkies en zoete woordjes voert, zichzelf best noemen. Zijn tactiek: ga eerst dansen met de lelijkerds, dan volgen de knappe chica's vanzelf. Hoewel de Cu baan zich een ongeluk danst, vinden de meeste vrouwen het tegen een uur of twee wel genoeg. Er moeten meer mannen bij.

Portier Chariva erkent het probleem en besluit wat manvolk uit de andere zaal door te laten. 'Als ze er maar wel een beetje lekker uitzien.' Resoluut houdt ze een paar al te enthousiaste oudere mannen tegen, en laat een jongen met gestreept overhemd door. Yolanda (38) is diep teleurgesteld als ze ineens innig ver strengelde jongens en meisjes op de dansvloer ziet staan. Was ze hier vanavond speciaal heengekomen voor de 'intieme sensuele sfeer' van de vrouwenavond, nu wordt het net als anders. 'Eén grote vleesmarkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden