Cuba wil meer baby's: opa's en oma's krijgen luxe zorgverlof

Cuba vergrijst in rap tempo en kampt al jaren met een bijzonder laag geboortecijfer. In een poging om voor een babyboom te zorgen, heeft de regering een nieuw plan bedacht: zorgverlof voor al die opa's en oma's. Door zorgverlof aan werkende grootouders te geven, om voor de kleinkinderen te zorgen, hoopt Havanna jonge Cubanen over te halen meer kinderen te nemen.

Kinderen trainen voor een honkbalwedstrijd in Havanna. Beeld AFP

Het eiland, dat nu elf miljoen inwoners telt, heeft een van de laagste geboortecijfers van de regio: slechts 1,7 kind per vrouw. Deels komt dit door de goede gezondheidszorg. Voorbehoedsmiddelen zijn er in ruime mate verkrijgbaar en over een abortus wordt niet moeilijk gedaan.

Een probleem is ook dat veel vrouwen werken. Het is niet ongewoon dat Cubaanse vrouwen heel laat een kind nemen, als ze de dertig jaar ruim zijn gepasseerd. De slechte economische omstandigheden zorgen er ook voor dat Cubaanse stellen geen groot gezin nastreven. Maatregelen zoals een lang ouderschapsverlof, ruim een jaar lang, hebben hierin de afgelopen jaren geen verandering kunnen brengen.

Tot overmaat van ramp kiezen ook steeds meer jongeren ervoor om hun land te verlaten. Zo'n 60 tot 80 duizend Cubanen, voor een groot deel jongeren, slagen er elk jaar in om te emigreren naar de VS, Europa en Zuid-Amerika.

Vader Ibrahim Herrera maakt op de boulevard van Havanna een foto van zijn dochter op haar vijftiende verjaardag. Beeld Reuters

Laatste hoop

Het nieuwe zorgverlof voor opa's en oma's, dat per decreet is ingevoerd, is nu Cuba's laatste hoop op een babyboom. Grootouders zijn er genoeg. Zo'n twintig procent van de bevolking is zestig jaar of ouder. Die opa's en oma's worden ook heel oud, vergeleken met de omliggende landen. Een Cubaan wordt gemiddeld 78 jaar, net zo oud als een Amerikaan.

Werkende grootouders hebben straks recht op minimaal een jaar verlof, waarbij een deel van hun salaris wordt doorbetaald. De communistische partijkrant Granma zegt dat het zorgverlof voor grootouders bedoeld is 'om de vergrijzing van de bevolking te lijf en te gaan en om tegelijk het geboortecijfer op korte termijn te verhogen'. 'Het is een uitdaging die niet langer uitgesteld kan worden', aldus Granma.

De regering van Cuba heeft ook aangekondigd dat kinderopvang goedkoper wordt en dat vrouwen belastingverlaging krijgen als ze in de privésector aan de slag gaan. Zo'n zeventig procent van de Cubanen is ambtenaar. Cuba is overigens niet het eerste land dat grootouders de mogelijkheid biedt verlof op te nemen om voor hun kleinkind te zorgen. In Engeland en Argentinië bestaan dergelijke regelingen ook.

De Cueto-familie poseert voor hun truck in een wijk van Havanna. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.