'Cuba weigerde Snowden te ontvangen wegens druk VS'

De Cubaanse autoriteiten hebben deze zomer de reis van Edward Snowden naar Havana geblokkeerd. De voortvluchtige Amerikaan verbleef daardoor zes weken in de transitzone van een vliegveld in Moskou. Dat schrijft de gezaghebbende Russische zakenkrant Kommersant op basis van anonieme bronnen.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Nadat Snowden in juni vanuit Hongkong geheime documenten over de Amerikaanse afluisterprogramma's had gelekt, zocht hij in Latijns-Amerika een 'veilige' eindbestemming. Volgens Kommersant speelde Rusland daarbij eerder een rol dan het Kremlin tot dusver heeft willen toegeven. Snowden zou in Hongkong uit eigen beweging naar het Russische consulaat-generaal zijn gegaan met een verzoek om hulp.

Een anonieme bron binnen de Russische overheid heeft tegen Kommersant gezegd dat Snowden asiel zocht in Latijns-Amerika. Hij toonde een geldig Aeroflotticket voor een vlucht naar Havana, met een tussenstop in Moskou. Ook zou Snowden twee dagen in het Russische consulaat hebben doorgebracht en er zijn 30ste verjaardag hebben gevierd. Eind juni verklaarde president Poetin dat Snowdens aankomst in Moskou voor hem 'een volslagen verrassing' was.

Snowden landde op 23 juni in Moskou. Hij had een ticket en een boarding pass voor de vlucht naar Havana, maar zijn stoel bleef leeg - tot leedwezen van een fors contingent meevliegende journalisten.

Volgens Russische bronnen was dit niet alleen te wijten aan de intrekking van Snowdens paspoort, maar ook aan intense Amerikaanse druk op Cuba. Net zoals andere Latijns-Amerikaanse landen werd ook Cuba gewaarschuwd voor 'negatieve consequenties' als het Snowden zou ontvangen. Hierop zouden de Cubanen de autoriteiten in Moskou hebben gewaarschuwd dat het Aeroflot-vliegtuig geen toestemming zou krijgen om te landen als Snowden aan boord was. Kommersant beroept zich op verschillende anonieme bronnen. Het bericht is niet officieel bevestigd.

Volgens de Russische veiligheidsexpert Aleksander Konovalov is Snowden met behulp van zijn WikiLeaks-adviseurs alle betrokken landen - inclusief Rusland - te slim af geweest. 'Snowden, Manning, Assange, het is een nieuw type mensen waar niemand mee om lijkt te kunnen gaan', zei hij tegen Christian Science Monitor. 'Vroeger liepen mensen over om ideologische redenen of omdat ze omkoopbaar waren. Dit zijn kinderen van een nieuwe informatiemaatschappij, die geloven in totale vrijheid. Snowden jaagt Poetin waarschijnlijk evenveel schrik aan als het Amerikaanse establishment.'

Snowden kreeg op 1 augustus een tijdelijk visum van Rusland. Dat is een jaar geldig. De Amerikaanse president Obama liet weten 'extreem teleurgesteld' te zijn over dat besluit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden