Cuba toont coulance met klager op You Tube

De Cubaanse autoriteiten hebben alsnog clementie betracht met een man die eerder tot twee jaar celstraf was veroordeeld omdat hij had geklaagd over honger op het Caribisch eiland.

Van onze buitenlandredactie

Juan Carlos Gonzales Marcos, ook bekend onder zijn bijnaam Pánfilo, werd beroemd door zijn uitspraken in een filmpje op videowebsite YouTube, dat sinds april bijna een half miljoen keer is bekeken. Op de beelden is te zien hoe een kennelijk aangeschoten Pánfilo de opnames van een documentaire over straatmuziek op Cuba verstoort en naar de camera schreeuwt: ‘’Wat we nodig hebben, is een klein beetje jama (straattaal voor eten, red.)’

Daarop zwalkt de 48-jarige Pánfilo weg om even later zich opnieuw voor de camera te dringen. ‘We hebben eten nodig, we hebben honger’, riep hij. Een paar dagen later verscheen een tweede video, waarop Pánfilo in nuchtere staat zijn uitspraken intrekt. Hij zei bezoek te hebben gehad van de politie en zijn arrestatie te vrezen.

Dat gebeurde uiteindelijk ook op 4 augustus. Een week later werd Pánfilo veroordeeld tot twee jaar cel wegens ‘maatschappelijke gevaarlijkheid’. Een vergrijp waarmee op Cuba duizenden prostituees, bedelaars, muzikanten met mogelijk opruiende songteksten en verkopers op de zwarte markt achter de tralies zijn gezet.

In hoger beroep werd Pánfilo’s straf gehandhaafd. Maar zijn boodschap had de aandacht getrokken van buitenlandse mensenrechtenorganisaties en Cubaanse ballingen in Zuid-Florida. Die startten een campagne voor Pánfilo en wat zij noemden ‘de strijdkreet van een Cubaan die openlijk durft te spreken over de moeilijkheden van het dagelijks leven op het eiland’.

Donderdag maakte een woordvoerder van mensenrechtenorganisatie CCDHRN, die Pánfilo beschouwde als een gewetensgevangene, echter onverwachts bekend dat de ‘You Tube-klager’ slechts drie weken in een psychiatrische kliniek hoeft door te brengen. Hij zal daar worden behandeld voor een alcoholprobleem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden