nieuwscuba

Cuba neemt crisismaatregelen en halveert de omvang van kranten wegens papierschaarste

Papierschaarste dwingt de Cubaanse regering te snijden in de omvang van enkele kranten, waaronder het partijdagblad Granma. Papier is een van de goederen waaraan de afgelopen maanden een groot tekort is ontstaan.

Een Granma-lezer.Beeld AFP

Het aantal pagina’s van minstens zes kranten wordt op woensdag en vrijdag gehalveerd, van zestien naar acht. De krant van de Communistische Jeugdliga, Juventud Rebelde, zal niet langer op zaterdag verschijnen.

Het is voor het eerst sinds begin jaren negentig (de ‘speciale periode’) , toen de steun van de Sovjet-Unie wegviel, dat het communistische land zulke crisismaatregelen moet nemen. De regering heeft te weinig geld om alle benodigde producten te kunnen importeren. Ook krantenpapier komt van elders, voor het merendeel uit China.

Er is gebrek aan geneesmiddelen en voedingsmiddelen als bakolie, meel, vlees en eieren. Kippenvoer moet worden geïmporteerd. Cubanen moeten vaak uren in de rij staan voor deze producten. Op de zwarte markt – te duur voor de meeste Cubanen – zijn de prijzen omhoog geschoten.

Donde Hay

De chaos wordt nog vergroot doordat de regering de toegang tot het internet heeft versoepeld. Burgers zijn nu, mede dankzij een app van de overheid, genaamd Donde Hay (Waar is het?), snel op de hoogte als ergens nieuwe voorraad is gearriveerd, en haasten zich dan om in de rij te gaan staan.

De Cubaanse regering voerde drie jaar geleden al bezuinigingen door, vooral omdat bondgenoot Venezuela in een economische crisis raakte. Venezuela levert onder meer goedkope olie. Sindsdien werd ook het Amerikaanse embargo verscherpt, na het aantreden van president Donald Trump. 

Ook de lucratieve ‘export’ van artsen en verpleegkundigen naar Brazilië heeft Cuba moeten staken, na het aantreden daar van de rechtse president Jair Bolsonaro. De Cubaanse regering ging niet akkoord met de nieuwe voorwaarden die Bolsonaro wilde opnemen in het in 2013 gesloten samenwerkingsakkoord.

Zo eiste de president dat de artsen hun salaris zelf zouden ontvangen in plaats van het voor een groot deel af te staan aan de Cubaanse staat. Ook wilde hij gezinsleden van de artsen visa geven om zich tijdelijk in Brazilië te vestigen. Cuba ging daar volgens hem niet mee akkoord. ‘Op een andere manier kan ik geen akkoord sluiten’, zei Bolsonaro. ‘Het is slavenarbeid.’

Cuba heeft ook een samenwerkingsakkoord met Algerije voor het uitzenden van artsen en verpleegkundigen. In Havana leeft de vrees dat dit in gevaar komt, gezien de politieke onrust in Algerije. Het Noord-Afrikaanse land is voor de Cubanen bovendien een belangrijke olieleverancier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden