Cuba legt zich erbij neer: nog ongewenst op Amerikaanse top

Colombia is er niet in geslaagd alle 34 leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op één lijn te krijgen om Cuba uit te nodigen voor de komende Top van de Amerika's in Cartagena. Dat zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos woensdag in Havana tegen zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Cuba accepteert de uitleg. Bij het eerste bezoek van een Colombiaanse president aan het communistische eiland in dertien jaar, beloofde Santos dat de Cuba-kwestie zal worden besproken op de OAS-top op 14 en 15 april in de badplaats Cartagena.

'We hebben president Castro duidelijk gemaakt dat we zijn wens om deel te nemen aan deze bijeenkomst werkelijk waarderen. Maar het is onder deze omstandigheden, zonder consensus, zeer moeilijk hem uit te nodigen', verklaarde het Colombiaanse staatshoofd. Santos zei 'dankbaar' te zijn voor Castro's opstelling. 'Hij wil geen problemen voor de OAS en Colombia veroorzaken.'

De begripvolle houding van Havana, dat sinds 1962 geen lid meer is van de OAS, lijkt een einde te maken aan een controverse die was ontstaan nadat de Ecuadoriaanse president Rafael Correa, namens de landen van het linkse regionale integratieblok ALBA, had gedreigd niet deel te nemen aan de top in Colombia als Cuba niet werd uitgenodigd. ALBA bestaat uit Venezuela, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Dominica, Antigua en Barbuda, Saint Vincent en de Grenadines en Cuba.

De Verenigde Staten, Colombia's eerste handelspartner en belangrijkste bondgenoot in drugsbestrijding, maakten bezwaar tegen de mogelijke aanwezigheid van de Cubanen in Cartagena.

Santos bracht op Cuba ook een bezoek aan de Venezolaanse president Hugo Chávez, bij wie op 26 februari in Havana een kankergezwel werd verwijderd. 'Hij zei me dat zijn herstel voorspoedig verloopt. Waarschijnlijk zal hij begin volgende week terugkeren in Venezuela', vertelde Colombia's president.

Hoewel Chávez bestraald moet worden, verklaarde de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, María Ángela Holguín, dat Venezuela's leider tegen elke prijs present wil zijn in Cartagena. Holguín zei ook dat ze alles gaat doen om Washington te bewegen tot een soepeler houding tegenover Havana.

De Cubaanse regering had onlangs aangegeven te willen deelnemen aan de Top van de Amerika's. Daarop verklaarden de VS dat dat uitgesloten was, omdat het eiland 'geen betekenisvolle democratische vooruitgang' heeft gemaakt om weer lid te kunnen worden van de OAS. Op een persconferentie donderdag noemde de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez de starre opstelling van de VS 'respectloos, onrechtvaardig en illegaal'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden