Cuba laat dissident vrij die ballingschap in Spanje afwijst

Allart Hoekzema

SANTA CRUZ - Cuba heeft zaterdag een politieke gevangene vrijgelaten die ballingschap in Spanje weigert. Tegelijkertijd heeft de lokale katholieke kerk aangekondigd dat zes andere gevangenen, veroordeeld voor geweldsdelicten, binnenkort op vrije voeten komen.


De Cubaanse regering heeft weer een tot de Groep van 75 behorende opposant vrijgelaten, ondanks dat hij ballingschap in Spanje afwees. Van dit dissidentencollectief verblijven nu nog zes in de gevangenis. Iván Hernández Carrillo (39) is een onafhankelijke journalist en was veroordeeld tot 25 jaar cel. Zoals de rest van de in de zogeheten Zwarte Lente van 2003 aangehouden en veroordeelde dissidenten, werd hij door Amnesty International beschouwd als een 'gewetensgevangene'.


Hernández Carrillo wil het journalistieke werk 'vanaf de straat' voortzetten. 'Ik blijf strijden voor de vrijheden op Cuba', verklaarde hij zaterdag vanuit zijn huis in Colón, 140 kilometer ten oosten van Havana. Elizardo Sánchez, voorzitter van de illegale, maar gedoogde Cubaanse mensenrechtenorganisatie CCDHRN, zei: 'We zijn blij met Iváns vrijlating. Maar we zijn ongerust over de gewetensgevangenen die nog in de cel zitten onder onaanvaardbare omstandigheden.'


Het aartsbisdom van Havana kondigde zaterdag aan dat zes andere gevangenen - veroordeeld voor terrorisme, piraterij en andere geweldsdelicten - binnenkort zullen worden vrijgelaten. Zij zullen met hun gezinsleden naar Spanje vertrekken.


Vorige week stelden de Cubaanse autoriteiten twee van de bekendste politieke gevangenen in vrijheid, Héctor Maseda en Ángel Moya, beiden veroordeeld tot twintig jaar cel en echtgenoten van de twee belangrijkste leiders van de vrouwelijke dissidentenbeweging Damas de Blanco (Dames in Wit), Laura Pollán en Bertha Soler. Evenals Hernández Carrillo weigerden Maseda en Moya ballingschap in Spanje als voorwaarde voor hun vrijlating.


De afgelopen jaren werden 23 van de Groep van 75 om gezondheidsredenen uit de gevangenis ontslagen. De Cubaanse president Raúl Castro beloofde in juli vorig jaar de overige 52 geleidelijk naar Spanje te laten vertrekken, in een termijn van vier maanden. Sindsdien zijn 40 opposanten van het collectief afgereisd naar Madrid. Twaalf weigerden het Caribische eiland te verlaten. Zes van hen, onder wie Hernández Carrillo, zijn inmiddels in voorwaardelijke vrijheid gesteld en verblijven in hun woonplaatsen op Cuba. Bovendien hebben de autoriteiten 30 politieke gevangenen die niet tot de Groep van 75 behoren, toestemming gegeven in Spanje te leven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden