CU/PvdA kritisch over villa van prins

De regeringspartijen ChristenUnie en Partij van de Arbeid willen een onderzoek naar het vakantieproject van kroonprins Willem-Alexander in Mozambique. Zij zullen premier Balkenende daar donderdag tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie van Algemene Zaken om vragen.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Tijdens dit debat zal – naast de kosten van het koningshuis – een aantal recente kwesties rond de Oranjes aan de orde komen, waaronder het vakantiehuis.

Het Afrikaanse vastgoedproject van de prins is in verband gebracht met corruptie, een gebrek aan investeringen voor de lokale bevolking en milieuvervuiling. Een onderzoek moet duidelijk maken of deze aantijgingen op waarheid berusten, of dat die door kwaadwillenden in de wereld zijn geholpen.

Ed Anker (ChristenUnie) vindt de brief die Balkenende vorige week naar de Kamer heeft gestuurd over de vakantiewoning op het schiereiland Machangulo ‘mager’. ‘Balkenende gaat in op de eigendomskwestie en niet op andere verhalen, zoals over dreigementen van de betrokken projectontwikkelaar.’ De premier moet uitzoeken of die verhalen kloppen, zegt Anker. ‘Je wilt niet dat de prins in een kwaad daglicht komt.’

PvdA-Kamerlid Anja Timmer wil dat de minister-president de regie naar zich toe trekt. Zij is kritischer over de regierol dan over het vakantiehuis zelf. ‘Dat is een privé-investering. Daar gaan wij niet over.’

De premier liet vorige week weten dat het prinselijk paar doorgaat met de bouw van de vakantievilla. ‘Hij moet regelen dat er geen gedoe meer is en de leiding nemen. Hoe de premier dat doet, moet hij zelf weten’, aldus Timmer.

Reportages maandagavond van de Wereldomroep en het NOS Journaal, die allebei op Machangulo waren, verschaffen geen duidelijkheid over de vraag of het vakantiepark een zegen of een vloek is voor Mozambique. Sommige bewoners spreken van uitbuiting, terwijl veel anderen de investeringen van Machangulo SA – het bedrijf waarin de prins participeert – roemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden