CU-leider Segers haalt hard uit naar Rutte: 'vijand van gezinnen'

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zet zich af tegen VVD, D66 en GroenLinks en positioneert zich voor de komende verkiezingen als alternatief voor het CDA.

Gert-Jan Segers:
Gert-Jan Segers: "Mark Rutte is een vijand van het gezin."Beeld anp

In een toespraak voor het partijcongres in Nijkerk waar de ChristenUnie het verkiezingsprogramma vaststelde, haalde Segers fel uit naar premier Rutte en D66-leider Pechtold. De persoonlijke tint van Segers' kritiek deed denken aan de wijze waarop Rutte bij het partijcongres van zijn VVD politieke tegenspelers te kakken zette, hetgeen toen tot een lauwe reactie leidde van de VVD-leden.

Rutte is er volgens de ChristenUnie-lijsttrekker verantwoordelijk voor dat gezinnen met één kostwinner inmiddels 'zes keer zoveel belasting betalen als tweeverdieners'. 'Een enorme boete.' Toen het huidige kabinet begon was dat volgens Segers nog twee keer zoveel. 'Mark Rutte is een vijand van gezinnen', concludeerde Segers. 'Liberalen denken dat ze alleen op de wereld zijn en nemen het individu als uitgangspunt. Maar iedereen is ooit begonnen in een gezin.'

Wat Segers betreft kan de meevaller van 4,3 miljard die het kabinet gisteren bekendmaakte, uitstekend naar gezinnen. Die gaan er immers op achteruit door de gestegen zorgpremie. Rutte zei daar gisteren over dat dit niet gaat gebeuren. Met de meevaller moet de staatsschuld naar beneden worden gebracht.

Nog persoonlijker was Segers' aanval op Ruttes geloof. De premier hield eerder deze maand een zogenoemde lekenpreek waarin hij uitweidde over zijn geloofsbeleving. 'Ik beschouw mezelf als een kind van de Nederlandse protestants-christelijke cultuur: omzien naar elkaar, verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid', verklaarde Rutte toen. Segers vindt dat 'schmieren met de christelijke kaart', zei hij vanochtend tegen het Nederlands Dagblad. 'Met maar één doel: zo veel mogelijk stemmen vergaren.' Volgens Segers is Rutte er met zijn uitspraken over het geloof op uit te laten zien dat een christelijke partij niet nodig is 'om iets van christelijke inspiratie in de politiek te hebben'.

Aldus hekelt Segers Ruttes vermogen om met eender welke partij samen te werken. Dat deed de premier ook enkele jaren met de ChristenUnie. Samen met D66 en de SGP zorgde de CU voor meerderheden in de Eerste Kamer op enkele voor Rutte II cruciale hervormingen.

Ook met D66 en partijleider Pechtold is het wat Segers betreft over en sluiten. 'Veilingmeester Pechtold heeft de christelijke cultuur bij het oud vuil gezet', speechte Segers. Dat D66 initiatieven neemt voor stervenshulp bij een voltooid leven en afschaffing van de Zondagswet vindt de CU-leider 'desastreus'. 'Consequent de wortels van onze joods-christelijke samenleving doorhakken', noemt hij het.

Segers vertelde over een ontmoeting met een Utrechtse man die 'optrekt met Marokkaanse Nederlanders, vriendschappen sticht met moslims en hen in huis neemt'. Deze man stelde in het gesprek met Segers vast: 'De islam brengt geen vrede.'

Er zijn volgens Segers ook veel kiezers die twijfelen tussen ChristenUnie en GroenLinks - 'vanwege de groene agenda'. 'Dat hoeft niet meer.' GroenLinks gaat op het gebied van euthanasie nog verder dan D66, waarschuwde de ChristenUnie-voorman. 'Ze noemen de laatstewilpil de ultieme vorm van zelfbeschikking. Dat is óók GroenLinks.' In het debat over het voltooid leven stonden ChristenUnie en de SGP alleen, vond Segers. 'Pijnlijk dat het CDA stil was.' Buma moet uit zijn winterslaap komen, kleur bekennen en 'schouder aan schouder staan voor de beschermwaardigheid van het leven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden