Ctsv-directeur eist excuses van Linschoten

De geschorste directeur Hermans van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen wil dat staatssecretaris Linschoten van Sociale Zaken hem zijn excuses aanbiedt....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De staatssecretaris baseerde deze uitspraak op vertrouwelijke informatie van Ctsv-voorzitter Van Leeuwen. Die liet weten dat Hermans is geschorst, omdat hij zijn 'verantwoordelijkheid jegens het bestuur heeft miskend'.

Woensdag moest Linschoten zich verantwoorden in de Kamer voor Hermans' schorsing. De staatssecretaris wilde in het kamerdebat geen inhoudelijk oordeel vellen over deze beslissing van het Ctsv-bestuur, dat zelf op het punt staat te worden ontslagen. Maar in de wandelgangen zei hij: 'Als ook maar de helft waar is van wat Hermans volgens het bestuur heeft gedaan, en het was een van mijn ambtenaren geweest, dan had ik hem op staande voet ontslagen. Het was echt volstrekt deloyaal gedrag.'

Van Leeuwen heeft die informatie ook doorgegeven aan premier Kok en minister Melkert van Sociale Zaken. Volgens Van Leeuwen is Hermans geschorst omdat hij 'een overzicht van feiten en vertrouwelijke gegevens, dat als selectief, suggestief en deels onjuist kan worden gekenschetst, ter beschikking heeft gesteld aan de ondernemingsraad'.

Van Leeuwen meent ook dat Hermans de kans om zijn zienswijze te geven, liet lopen. Maar volgens Hermans' advocaat, mr Schravenmade, moest dat gesprek op goede vrijdag plaatsvinden en kon hij op die dag Hermans niet bijstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden