Ctsv: crisis bij uitvoering WW en WAO

Het uitvoeren van de werknemersverzekeringen zoals WW en WAO dreigt vast te lopen. Door ziekteverzuim en het vertrek van ervaren ambtenaren is een onaanvaardbaar groot aantal fouten gemaakt....

Van onze verslaggever

Dit constateert het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) in de jaarlijkse rapportage over de rechtmatigheid en doelmatigheid van WW- en WAO-toekenning.

Het is voor de vijfde opeenvolgende keer in het vijfjarig bestaan van het Ctsv dat het college een oplopend aantal fouten opspoort. Volgens de wet mag bij maximaal 1 procent van de uitkeringen fouten worden gemaakt. In de praktijk worden in 3 procent van de gevallen fouten geconstateerd.

Er gaat 23 miljard gulden aan uitkeringsgeld om. Met de fouten is bijna één miljard gulden gemoeid. Daarvan werd 400 miljoen te veel uitbetaald en 215 miljoen te weinig. Bij 300 miljoen gulden zet het Ctsv 'vraagtekens bij de rechtmatigheid'.

Alleen de Uszo, die de WW- en WAO-uitvoering voor ambtenaren verzorgt, kreeg een goedkeurende verklaring voor het uitvoeren van de WAO. Voor de andere WAO-uitvoerders - GAK, SFB, Guo en Cadans - gaf het Ctsv een zogeheten verklaring met beperking af. Het Ctsv geeft alle uitvoerders een afkeurende verklaring voor de overige zes werknemersverzekeringen: de Werkloosheidswet, de Ziektewet, de arbeidsongeschiktheidswet voor zelfstandigen Waz, de Wet Reïntegratie Gehandicapten, de Wet Financiering Loopbaanonderbreking en de Wet Beperking Inkomensgevolgen Arbeidsongeschiktheidscriteria.

Het Ctsv hekelt ook de WAO-keuringen. In slechts 65 procent van de doorzochte WAO-dossiers was de administratie van de keuringsarts op orde. De arbeidsdeskundige die beoordeelt wat de gekeurde nog wel kan, had in slechts de helft van de dossiers de administratie op orde.

Het Ctsv wijt de verslechteringen bij het uitvoeren van de werknemersverzekeringen aan het grote verloop onder het personeel. Door de krappe arbeidsmarkt is het moeilijk om kwalitatief goed personeel te behouden dan wel te werven. 'Dit geldt voor vrijwel alle te onderscheiden beroepsgroepen en in het bijzonder voor verzekeringsartsen', schrijft het Ctsv.

Daarnaast speelt hoog ziekteverzuim de uitvoerders parten. Terwijl het verzuim landelijk 5,4 procent is, noteerde het GAK in de eerste helft van dit jaar 7,9 procent. 'Dit hoge ziekteverzuim leidt tot extra werkdruk voor het aanwezige personeel', aldus het Ctsv.

De efficiencyverbeteringen die met de uitvoerders waren afgesproken, worden niet gehaald. Het Ctsv gaat er zelfs van uit dat het budget voor investeringen in automatisering, een miljard gulden, uiteindelijk grotendeels weggegooid geld is. Bij de fusie tot één uitvoerder zal immers voor één systeem worden gekozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden