CSM gokt op opkomende markten om weer winstgevend te worden
CSM, producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten, zet het mes in zijn activiteiten. Doel daarvan is weer winstgevend te worden na een fors verlies in 2011.
AMSTERDAM - Zo wil CSM nog dit jaar 30 procent van de tak Bakery Supplies in Europa verkopen. Hierbij gaat het om bedrijven met een omzet van in totaal 100 miljoen euro. Andere zwakke onderdelen zullen nog een kans krijgen het resultaat op te krikken, anders zullen zij ook in de loop van dit jaar of in 2013 worden afgestoten.
CSM moest in 2011 een afschrijving op de Europese bakkerijbenodigdheden doen van 249 miljoen euro. Daardoor kwam het resultaat uit op een verlies van 174,3 miljoen euro. De omzet steeg met ruim 4 procent tot 1,31 miljard euro. Het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige kosten als belastingen en afschrijvingen, kwam uit op 40,3 miljoen euro, tegen 56 miljoen euro in 2010.
Dat CSM zo sterk geraakt is door de moeilijke economische omstandigheden komt volgens topman Gerard Hoetmer onder meer omdat CSM een relatief kleine positie heeft in de opkomende economieën. Er is inmiddels een melkzuurfabriek in Thailand gekocht, maar die zal dit jaar nog niet op volle capaciteit draaien.
CSM is bezig met een personeelsreductie van vijfhonderd banen die een deel vormt van een bezuiniging van 50 miljoen euro.
Het bedrijf waarschuwt echter dat de besparingen voor een deel teniet worden gedaan door nog steeds stijgende grondstofkosten.
Voor Purac, het onderdeel voor de productie van melkzuur, zegt CSM op zoek te zijn naar nieuwe samenwerkingsverbanden. Autonome groei is onvoldoende om het onderdeel op eigen benen te laten staan en niet meer afhankelijk te laten zijn van financiële steun vanuit de Bakery Supplies-divisie.
undefined