CSI-trucs helpen moordenaars niet

Twee Britse broers die een man vermoordden en technieken uit de forensische misdaadserie CSI gebruikten om hun misdrijf te verbergen, zijn gepakt en veroordeeld tot levenslang voor de moord op hun halfbroer.

Door Bas Benneker

Stapels dvd's hadden ze in huis van de Amerikaanse misdaadserie Crime Scene Investigation. Daaruit leerden ze de fijne kneepjes van het politieonderzoek. Dus toen de Engelse broers James (30) en Mark (27) Baigent eind 2006 hun halfbroer Andrew Scanlan ombrachten, wisten ze precies wat ze te doen stond, zo blijkt uit een verslag van de rechtszaak in The Times.

Ze sneden het lijk aan stukken en verborgen die op verschillende plekken in de bossen van Sandy Hill, Hampshire. Ze verbonden hun handen in omgekeerd ducttape om de auto van het slachtoffer te ontdoen van sporen. Ze gebruikten uv-licht om haren en vezels te verwijderen en stuurden een sms-bericht met de telefoon van Scanlan om zijn dood te verhullen.

Voor de openbare aanklager staat dan ook vast dat de broers en een derde medeplichtige, Jeff Woods (36), de misdaadserie hebben gebruikt als instructievideo voor de perfecte moord. Charlotte Baigent (28), echtgenote van James, zou daar ook over hebben opgeschept tegen vrienden. Woods en de broers 'haatten' Scanlan omdat de 35-jarige werkloze zijn halfbroer Mark Baigent had aangegeven bij de politie voor een gewapende overval in 1998.

Toch leidde een serie mobiele telefoongesprekken de politie uiteindelijk tot Woods. Die vertelde de rechercheurs de vindplaatsen van Scanlans stoffelijk overschot, maar ontkende iedere betrokkenheid. Ook de broers hebben de moord ontkend.

Ze wisten de jury en rechter Calvert-Smith niet te overtuigen, en kregen gisteren een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Charlotte Baigent werd veroordeeld wegens medeplichtigheid, maar is inmiddels vrij op borgtocht in afwachting van haar straf.

Cast van de Amerikaanse hitserie Crime Scene Investigation (CBS Broadcasting) Beeld
Cast van de Amerikaanse hitserie Crime Scene Investigation (CBS Broadcasting)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden