Nieuws

Cryptomunten en Peter R. de Vries meest besproken en gezocht op sociale media in 2021

De coronacrisis domineert niet langer het internetgedrag van Nederlanders. Op de lijst van populaire zoekopdrachten in 2021 staat ‘Peter R. de Vries’ bovenaan. Op Twitter was de virtuele muntenmarkt het afgelopen jaar het meest besproken onderwerp in Nederland.

Pepijn de Lange
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juni van dit jaar. Beeld Remko de Waal / ANP
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juni van dit jaar.Beeld Remko de Waal / ANP

Het is inmiddels traditie dat grote techbedrijven aan het eind van het jaar een inkijkje geven in de databerg die zij over hun gebruikers verzamelen. Zo bleek vorige week al dat Justin Bieber op Spotify binnen onze landsgrenzen de meest gestreamde artiest van 2021 is. Op Zoom was ‘Je staat op mute’ de zin die het vaakst werd uitgesproken, constateerde de videobeldienst op basis van een internationale enquête.

Op Google, verreweg de meest gebruikte zoekmachine in Nederland, leidde met name de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries tot veel internetverkeer. Zijn naam is de meest gebruikte zoekopdracht van het afgelopen jaar. ‘EK 2021’ en ‘Stemwijzer’ completeren de top-3. In de zomer, toen het Nederlands elftal in actie kwam op het EK voetbal, signaleerde Google een enorme piek in de vraag: ‘Hoe laat speelt Nederland?’

In 2020 waren ‘Coronavirus’ en ‘RIVM’ nog de meest gebruikte zoekopdrachten. ‘Wat is een lockdown?’ en ‘Wat is een pandemie?’ waren toen de meest gestelde vragen. Nu waren de hoogste coronagerelateerde zoekopdrachten ‘Avondklok’ en ‘Testen voor Toegang’, op plek vier en vijf van de ranglijst. In de vragen die Nederlanders aan hun zoekmachine stelde, kwam de coronacrisis wel nog steeds vaak terug: zowel ‘Wat is 2G?’ als ‘Wat is een antigeentest?’ scoorden hoog.

Cricket

Wereldwijd werd op Google opvallend vaak naar de cricketsport gezocht. De drie populairste zoekopdrachten hadden allemaal betrekking op het Indiase landenteam of de cricketcompetitie uit dat land. Ook ‘NBA’ en ‘Euro 2021’ scoorden hoog. Binnen de top-10 waren alleen ‘Squid Game’, de Zuid-Koreaanse Netflixserie, en ‘DMX’, een Amerikaanse rapper die dit jaar overleed, niet sportgerelateerd.

Op Twitter raakten gebruikers het afgelopen jaar vooral niet uitgepraat over cryptomunten, zo blijkt uit het jaaroverzicht dat het sociale platform donderdag publiceerde. De Nederlandse ranglijst van meest gebruikte hashtags in 2020 wordt aangevoerd door #bitcoin, #nft en #crypto. Die tweede hashtag staat voor non-fungible token, een virtueel eigendomscertificaat gebaseerd op blockchaintechnologie. Ook #safemoon, de nummer zes op de lijst, heeft betrekking op de cryptomarkt.

Vorig jaar was het coronavirus nog dominant in het Twitterjaaroverzicht aanwezig. De hashtag #coronavirus (variaties meegerekend) stond toen bovenaan, #persconferentie op drie en #lockdown op vijf. Dit jaar is #covid19 op plek vijf de hoogstgeplaatste coronaverwijzing. Ook #avondklok, #corona en #coronamaatregelen staan in de top-10. In hoeverre de meest gebruikte smiley, een poppetje dat huilt en lacht tegelijk, naar de coronacrisis verwijst, is niet te zeggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden