Crvenkovski tot president Macedonië gekozen

De huidige premier van Macedonië, Branko Crvenkovski, heeft woensdag de presidentsverkiezingen in Macedonië gewonnen. Dit hebben de autoriteiten donderdag meegedeeld....

ANP

Crvenkovski is de opvolger van Boris Trajkovski die in februari bij een vliegtuigongeluk in Bosnië-Herzegovina om het leven kwam.

De 41-jarige sociaaldemocratische premier nam het woensdag in de tweede ronde van de verkiezingen op tegen de relatief onbekende Kedev van de oppositiepartij VMRO-DPMN. Crvenkovski gold als favoriet. De opkomst was met 53,39 procent net voldoende om de presidentsverkiezingen geldig te maken. De wet vereist een opkomst van de helft van de stemgerechtigden.

Crvenkovski is slechts 41 jaar, maar hij geldt als een veteraan in de Macedonische politiek. Toen Macedonië zich losmaakte van Joegoslavië werd Crvenkovski in 1992 de eerste premier van het nieuwe Balkanland.

De jonge sociaal-democraat bleef regeringsleider tot 1998. Toen verloor zijn Sociaal-Democratische Bond van Macedonië de verkiezingen van de nationalistische en conservatieve oppositie.

De computeringenieur Crvenkovski werd toen zelf oppositieleider. Hij smeedde een door zijn partij aangevoerde coalitie. Die wist met verkiezingen in 2002 de conservatieven weer uit het regeringszadel wippen.

Crvenkovski nam in de nieuwe regering leden van de Democratische Unie voor Integratie op. De regeringsdeelname van deze etnisch Albanese partij kalmeerde de gemoederen in Macedonië verder. Een jaar voor Crvenkovski weer premier werd, had Macedonië aan de rand van een oorlog gestaan tussen radicale Albanezen en de overige bevolkingsgroepen.

Kritici van de jonge sociaaldemocratische leider stellen dat hij in zijn verkiezingscampagne problemen belooft op te lossen waar hij in zijn vele jaren van premierschap weinig aan heeft gedaan.

Als president wordt het voor Crvenkovski moeilijker beleid te voeren. Het staatshoofd heeft veel minder macht in Macedonië dan de premier.

Crvenskovski hoopt iets te kunnen doen aan de armoede en de werkloosheid in het land. Hij wil voorts Macedonië verder in de richting stuwen van de westerse bondgenootschappen EU en NAVO.

Crvenkovski werd in oktober 1962 in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina) geboren. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden