Cruz neemt flinke voorsprong op Trump in Iowa in nieuwe peiling

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump krijgt steeds meer concurrentie van de conservatief Ted Cruz. De senator uit Texas is Trump flink voorbij gestreefd in Iowa, de staat die in februari het startsein geeft voor de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap . Cruz heeft een voorsprong op Trump van tien procent: 31 procent tegen 21 voor Trump.

Redactie
Ted Cruz tijdens een bijeenkomst in een school in Iowa. Beeld reuters
Ted Cruz tijdens een bijeenkomst in een school in Iowa.Beeld reuters

Dit blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van de grootste krant in Iowa, The Des Moines Register, en Bloomberg. Cruz is al weken bezig aan een opmars in Iowa, waar hij populair is onder streng gelovige kiezers. Zij maken een flink deel uit van het Republikeinse electoraat in de boerenstaat.

Dit is de tweede peiling in korte tijd waaruit blijkt dat Cruz miljardair Trump is voorbijgestreefd in Iowa. Een andere peiling, van CNN deze week, gaf echter aan dat Trump nog steeds koploper is in Iowa: 33 procent tegen 20 procent voor Cruz.

Iowa, dat in februari stemt, kan de basis leggen voor de opmars van een kandidaat in de staten die vlak daarna stemmen, zoals New Hampshire en South-Carolina. De peiling van The Des Moines Register en Bloomberg werd gehouden na de omstreden uitspraken van Trump over een inreisverbod voor moslims in de strijd tegen het terrorisme.

Vergeleken met de vorige peiling van de krant, in oktober, is Cruz 21 procent omhoog gegaan. Hij is al maanden bezig om met name conservatieve predikanten voor zich te winnen. Zij zijn cruciaal voor een overwinning in Iowa. In New Hampshire, dat als tweede stemt, gaat Trump nog steeds aan kop met bijna 29 procent. Cruz is daar vierde met slechts 9,7 procent. Ook landelijk is Trump koploper, met iets meer dan 30 procent. Cruz volgt op de tweede plaats met bijna 16 procent.

Kritiek

Trump bekritiseerde zaterdag meteen de Iowa-peiling en zei in een tweet dat de uitslag niet vertrouwd moet worden. 'Ze zijn vooringenomen als het om mij gaat', aldus de zakenman. Trump heeft al lange tijd kritiek op de krant, die volgens hem tegen zijn kandidatuur is.

De peiling komt een dag nadat Trump voor het eerst kritiek leverde op Cruz. Beide kandidaten, die ideologisch niet ver van elkaar afstaan, vielen elkaar tot nu toe niet aan. Trump noemde Cruz zelfs een potentiële vicepresidentskandidaat als hij de Republikeinse kandidatuur zou winnen. 'Ik mag Cruz wel', zei Trump vrijdag tijdens een bijeenkomst in Iowa. 'Maar niet veel evangelisten komen uit Cuba'. Het was een sneer richting de afkomst van Cruz. Diens vader kwam als Cubaanse vluchteling naar de VS.

De peiling toont aan dat de conservatieve oud-hersenchirurg Ben Carson, die afgelopen maanden een concurrent werd voor Trump in Iowa, op de terugweg is. Hij is derde met 13 procent. Verder blijkt dat de gematigde Republikeinse kandidaten geen kans maken in Iowa. Senator Marco Rubio komt op 10 procent en oud-gouverneur Jeb Bush heeft slechts 6 procent. Rand Paul, Mike Huckabee en Chris Christie hebben allemaal 3 procent.

Garantie
Een overwinning in Iowa is overigens niet altijd een garantie voor verder succes bij de andere voorverkiezingen. Rick Santorum won in 2012 Iowa, maar de Republikeinse kandidatuur ging later naar Mitt Romney. En in 2008 won Huckabee de staat, maar ging senator John McCain uiteindelijk aan de haal met de nominatie.

In 1992 won bij de Democraten senator Tom Harkin Iowa, en niet Bill Clinton. Ook daarna, in New Hampshire, wist Clinton niet te winnen. Hij kwam echter terug, ondanks beschuldigingen over buitenechtelijke affaires, en wist in de voorverkiezingen die volgden de Democratische kandidatuur binnen te halen. Clinton, die de bijnaam 'The Comeback Kid' kreeg, won zelfs twee keer het presidentschap.

Wondermiddel van Trump

De grens dicht voor moslims en andere wilde ideeën: heel wat Amerikanen hebben er oren naar. Boze bange burgers voelen zich gehoord door Donald Trump. Correspondent Michael Persson van de Volkskrant over het wondermiddel van miljardair Trump. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden