NIEUWSCRUISESCHIP ZAANDAM

Cruiseschip Zaandam niet welkom in Florida

Op cruiseschip Zaandam, dat door verschillende landen is geweigerd, zijn vier opvarenden overleden, waaronder een Nederlander. De bemanning vreest meer doden, maar kan geen kant op. President Trump wil de passagiers in Florida van boord laten, de gouverneur van die staat weigert.

De Zaandam is niet welkom in Florida. Beeld EPA
De Zaandam is niet welkom in Florida.Beeld EPA

Cruiseschip Zaandam van de Holland Amerika Lijn is inzet geworden van een politieke strijd tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de gouverneur van Florida Ron DeSantis. Die weigert vooralsnog toestemming te geven om het schip te laten aanmeren in de haven van de Amerikaanse staat, omdat het medisch personeel het al druk genoeg heeft met alle coronapatiënten aan land.

In Florida zijn bijna zevenduizend coronabesmettingen vastgesteld. ‘Het is niet logisch deze mensen bij ons aan land te laten’, zegt de DeSantis, die vindt dat zijn staat het ‘zich niet kan permitteren dat ze in Zuid-Florida worden gedumpt en onze kostbare hulpmiddelen gebruiken’. Volgens de gouverneur is het beter om medische hulpdiensten naar het schip zelf te sturen.

President Trump stelt dat Florida de haven moet openstellen voor de passagiers. ‘Er zijn mensen die ernstig ziek zijn of sterven op dat schip’, zei Trump op een persconferentie. ‘Ik ga doen wat juist is voor de mensheid.’ Trump en DeSantis overleggen over de situatie, die met de dag nijpender wordt. Op het schip zijn vier passagiers, onder wie één Nederlander, overleden. Orlando Ashford, de baas van de Holland Amerika Lijn, vreest dat het dodental zal oplopen.

Reconstructie Aan boord van cruiseschip Diamond Princess raakten meer dan zeshonderd opvarenden besmet met het coronavirus. Hoe kon dat gebeuren?

Maandag meldde Ashford dat 76 passagiers en 117 bemanningsleden griepachtige verschijnselen vertoonden. Acht van hen zijn met het coronavirus besmet. Aan boord heerst de angst dat meer opvarenden besmet raken door het virus. Ashford spreekt over ‘een humanitaire crisis’ die zich op zee voltrekt. ‘De internationale gemeenschap negeert de Zaandam.’

Van de ruim duizend opvarenden werd eerder tweederde overgebracht naar het zusterschip de Rotterdam. Zij ondergingen eerst een medische test. Als ze geen symptomen van corona vertoonden, werden ze overgeheveld. De bemanningsleden proberen zo te voorkomen dat de Zaandam zich verder ontwikkelt tot een brandhaard van coronabesmettingen.

Trump over de Zaandam: ‘Ik ga doen wat goed is voor de mensheid.’ Beeld REUTERS
Trump over de Zaandam: ‘Ik ga doen wat goed is voor de mensheid.’Beeld REUTERS

Op de Zaandam bevonden zich onder meer Canadese, Britse, Amerikaanse, Australische, Duitse, Italiaanse en Nederlandse opvarenden. Het schip verliet Argentinië op 7 maart en trok langs allerlei Zuid-Amerikaanse kustplaatsen. Aanvankelijk zou de cruise eindigen op 21 maart in het Chileense San Antonio, maar daar werd het schip geweigerd. Ook in Peru mocht de boot niet aanmeren.

De situatie op de cruiseschepen is problematisch, de veelal oudere passagiers vallen vaak in de risicogroep van het coronavirus en er is onvoldoende medische hulp beschikbaar. Er rust veel verantwoordelijkheid op de schouders van de bemanning. Terwijl zij de opvarenden proberen te ondersteunen, lopen ze zelf het risico besmet te raken.

Dit moet u weten over het coronavirus
Terwijl het sociale leven stilvalt, wordt er met man en macht gewerkt aan de bestrijding van het coronavirus. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoe worden de economie, het klimaat en de cultuursector getroffen? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden