Cruisende homo’s bij Amsterdam weerstaan Schotse hooglanders

Onmiddellijk na de onderdoorgang van de ringweg begint voor de Amsterdammer de groene natuur. Aan de oever van het Nieuwe Meer cruisen zoals altijd met dit weer tientallen homoseksuelen....

Recreatiegebied de Oeverlanden (vanaf Schiphol naar Amsterdam, pal naast de snelweg) is sinds jaar en dag een ontmoetingsplaats voor homoseksuelen. De Schotse hooglanders moeten er het ‘natuurlijk evenwicht’ bewerkstelligen. Maar hoe de logge, roodbruine, langharige dieren ook hun best doen met het gras, veel homoseksuelen bewegen zich nog steeds geheel ontkleed tussen het groen.

Deze vrijdagmiddag wandelen en fietsen tientallen homo's in een soort parendans om elkaar heen. Het is heet in de Oeverlanden. Her en der staat tegen een boom of struik een degelijke herenfiets geparkeerd.

Deelraad Slotervaart, waaronder het recreatiegebied valt, heeft de hooglanders om natuurredenen aangetrokken en noemt het een ‘bij-effect’ als die dieren naast al dat grazen en poepen ook nog een einde maken aan het cruisen.

Onderwijl is de deelraad druk in de weer met kinderstrandjes langs het Nieuwe Meer, die voor wandelaars en fietsers uit Amsterdam-Zuid te bereiken zijn via de ‘homo-zone’. Voor de leek is die zone makkelijk herkenbaar. Hij begint met een bord met opschrift ‘Veerooster’ en eindigt daar ook mee. Het bord dient ertoe dat de Schotse hooglanders in ieder geval wél binnen de perken blijven.

Een prachtig fietspad, te bereiken via de nu wel heel toepasselijk Riekerweg geheten verbinding, ligt sinds de komst van de Hooglanders vol met vlaaien. Al dan niet verse, belaagd door vliegen. Het groen nabij het fietspad is eveneens bezaaid met vlaaien, zo te ruiken. De cruisende homoseksuelen laten zich niet wegjagen door de hooglanders, die doorgaans loom zijn, maar wel eens vervaarlijk willen meelopen met moeders met bakfiets vol kroost.

In hét Europese land waar repressie niet wordt gewaardeerd, rijdt een witte jeep rond die oogt als een politiewagen maar die het niet is. Handhaving Openbare Ruimte van stadsdeel Slotervaart staat er op. De twee geüniformeerden houden zich deze middag bezig met het waarschuwen van automobilisten die per ongeluk op het fietspad zijn beland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden