'Cruijff was akkoord met Van Basten'

Johan Cruijff was akkoord met de komst van Marco van Basten. Dat heeft Keje Molenaar, lid van de ledenraad die het huidige bestuur benoemd heeft, vanavond gezegd in het tv-programma Voetbal International.

Marco van Basten en Johan Cruijff.

Dat is in strijd met eerdere berichten, waarin gemeld werd dat Van Basten afzag van een directeursfunctie bij Ajax, omdat er 'teveel mitsen en maren aanzaten'. Een van de knelpunten zou de 'starre houding' van Cruijff zijn.

Molenaar (een nadrukkelijke voorstander van Cruijff) zei vanavond dat Cruijff juist akkoord was met de aanstelling van Van Basten. 'In de week dat de komst van Van Basten niet door ging, verbleef Cruijff in Schotland om te golfen. Toen was hij slecht bereikbaar. Dat ik ook de enige keer geweest dat Johan niet bereikbaar was. Normaal gesproken kun je hem altijd bellen', stelde Molenaar.

Column Telegraaf
Een brief van de directie van De Telegraaf aan de raad van commissarissen van Ajax heeft een belangrijke rol gespeeld in het hoog opgelopen conflict tussen Johan Cruijff en de vier andere commissarissen van de Amsterdamse voetbalclub. Cruijff mocht die brief ondanks herhaalde verzoeken niet inzien. Dat zei oud-speler Keje Molenaar vrijdagavond in het tv-programma Voetbal International op RTL7.

'Die brief vormde het grote struikelblok', betoogde Molenaar, de leider van de verzoeningscommissie die de vijfkoppige rvc bij Ajax weer op één lijn moest zien te krijgen. 'Rvc-voorzitter Steven ten Have had aan de directie van De Telegraaf gevraagd om met de column van Cruijff te stoppen en ook chef-sport Jaap de Groot naar de achtergrond te schuiven. In die brief liet de directie weten dat De Telegraaf niet van plan was om het redactionele beleid ten aanzien van Ajax te wijzigen.'

Molenaar: 'Cruijff had alle recht om die brief in te zien. Hij was tenslotte gericht aan de voltallige rvc en het ging ook over hem. Maar Ten Have wilde hem niet geven aan Johan. We waren juist als verzoeningscommissie met Cruijff op de goede weg. Hij bleek uiteindelijk bereid om Marco van Basten te accepteren als algemeen directeur, ook zonder adviesraad. Hij wilde bovendien terugtreden uit de raad van commissarissen en verdergaan als adviseur. Maar door dat gehannes met die brief is dat allemaal niet doorgegaan.'

Keje Molenaar.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden