Cruijff versus Van Gaal

DE VRAAG aan Louis van Gaal luidde wat zijn mening was over de wedstrijd, de wedstrijd van zíjn Barcelona tegen Cruijffs Dream Team; het Barcelona van zeven jaar geleden....

Van Gaal zei dus niet dat hij had genoten van de sfeer in Nou Camp. Hij zei ook niet dat hij onder de indruk was van de aanbidding van 100 duizend socios voor Johan Cruijff, de 51-jarige legende.

Wat Van Gaal wél zei, na de zege met 2-0? 'We hebben te weinig gescoord.' En Van Gaal bedoelde dit vermoedelijk niet grappig, want in humor is hij niet gespecialiseerd.

Zijn gehoor van Spaanse media vatte de opmerking trouwens ook niet als grappig op. De verbijsterde verslaggevers, die na het duel met kippenvel waren opgestaan om de geëmotioneerde Cruijff een staande ovatie te geven, floten Van Gaal uit in de perskamer.

Van Gaal had zich op zijn kleinst getoond. Hij had de feestvierende Cruijff geen hand gegeven, vóór noch ná de wedstrijd. Hij was meteen de catacomben ingedoken na het laatste fluitsignaal, alsof de imposante huldiging op het veld hem geen bal interesseerde. Hij keek zo chagrijnig.

Het is voor Van Gaal blijkbaar moeilijk te verkroppen dat Cruijff, voormalig speler én trainer van Barcelona, veel populairder is dan hij.

In november van het vorig jaar verkeerde Barcelona in sportieve crisis. Toen de Volkskrant op bezoek was, reageerde Van Gaal desgevraagd fel op loftuitingen die betrekking hadden op Cruijffs episode. Hij benadrukte dat hij, Van Gaal, in zijn eerste seizoen als trainer meer had gepresteerd bij Barcelona dan Cruijff. Cijfermatig gezien had hij gelijk.

Hét verschil tussen Cruijff en Van Gaal is echter dat iedereen die aan Cruijff-de-trainer denkt, onmiddellijk Cruijff-de-speler koestert.

Cruijff is inmiddels uitgeroepen tot Europa's beste voetballer van de eeuw, terwijl Van Gaal er eentje was van dertien in een dozijn. Iemand met bovenmodaal inzicht en techniek, dat wel, maar te langzaam voor de echte top.

Als trainer bewandelt Van Gaal dezelfde weg als Cruijff en dat maakt zijn pad gedurfd, maar hachelijk. Eerst Ajax, dan Barcelona. Bij Ajax won hij veel meer dan Cruijff. Maar toch: indien de bevolking zou moeten kiezen voor één standbeeld op de Dam, van Cruijff of van Van Gaal, dan zou de eerste moeiteloos winnen.

In Spanje begon Van Gaal opnieuw met een achterstand die schier onoverbrugbaar is. Toen Cruijff in 1988 als trainer arriveerde, kwam El Salvador thuis. De Verlosser. De man die Barcelona in 1974 de eerste landstitel in veertien jaar schonk.

Als trainer pakte El Flaco (De Magere) vier titels op rij (en hij had daarbij ongelooflijk veel geluk), maar van belang was vooral die eerste en enige zege in het belangrijkste clubtoernooi van Europa; de Europa Cup I van 1992.

Het waren de hoogtijdagen van het Dream Team, het was in de tijd bovendien dat nog maar drie buitenlanders in de basis mochten spelen (doorgaans Koeman, Stoitjskov en Laudrup, Witschge reserve), en Barca nog geen veredeld Oranje was. De rest van de ploeg was Spaans of, liever nog, Catalaans.

En dus was het volk blij dat Cruijff en diens spelers weer even terug waren in Camp Nou. De computer was gecrasht toen de kaartverkoop was begonnen. Iedereen was klaar voor een voetbalfeest, een avond van nostalgie en tranen. Behalve Van Gaal. Hij toonde zich de ijskoude kikker die geen boodschap had aan het verleden.

Zaterdag echter kreeg de zaak een onverwachte nasleep, toen Van Gaal in zijn voorbeschouwing op Barcelona - Espanyol terugkwam op de wedstrijd van woensdag. Hij legde uit waaróm hij Cruijff geen hand had gegeven. Onlangs, voor de topper tegen Real Madrid, was Van Gaal bondscoach Rijkaard, diens assistent Neeskens én Cruijff tegengekomen in een hotel.

'Onze relatie (hadden de twee een relatie dan?) is verbroken door kwetsend gedrag van Cruijff. Rijkaard en Neeskens begroetten mij. Cruijff liep gewoon door. Dat is vaker gebeurd', aldus Van Gaal.

Zo rechtlijnig is Van Gaal dus. Het verschil is dat vrijwel niemand het zag toen Cruijff hem negeerde in dat hotel, terwijl de hele voetbalwereld toekeek toen het andersom was.

Van Gaal verklaarde tevens waarom hij het slotfeest op het veld had gemist. 'Ik had van de organisatie geen programmaboekje ontvangen.'

Nou ja.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden