Cruijff reageert in Telegraaf-column wel op onthullingen Volkskrant

Johan Cruijff heeft gereageerd op het nieuws dat hij goed verdient aan de 'revolutie' bij Ajax die zich onder zijn leiding voltrok. De Volkskrant berichtte dit weekend onder meer dat medewerkers uit de jeugdopleiding van de club verplicht een opleiding volgen bij het Cruyff Institute. Op vragen van de krant wilde Cruijff niet reageren, in zijn column in De Telegraaf gaat Cruijff summier op de berichtgeving in.

Redactie
Johan Cruijff in oktober vorig jaar op de tribune voorafgaand aan de UEFA Youth League wedstrijd jong Barcelona tegen jong Ajax. Beeld anp
Johan Cruijff in oktober vorig jaar op de tribune voorafgaand aan de UEFA Youth League wedstrijd jong Barcelona tegen jong Ajax.Beeld anp

Hij bevestigt dat 32 jeugdtrainers die bij Ajax werken een masteropleiding volgen aan zijn instituut. Het klopt ook dat Cruijff Ajax heeft geadviseerd dat te doen, maar, schrijft hij, 'puur met de bedoeling dat ze als trainer of coach meer kennis vergaren'. Cruijff schrijft dat het tegen zijn gewoonte is om op negatieve publiciteit te reageren, maar dat dit 'wel een heel speciaal geval' is. Hij adviseert de journalisten die het stuk schrijven om ook een opleiding te volgen aan het Cruyff Institute, 'dan begrijpen ze beter wat ik bedoel. Bovendien zou het ze ook als onderzoeker goed uitkomen en dat is niet hatelijk bedoeld.'

De oud-voetballer en coach reageert niet op het nieuws dat vertrouwelingen en vrienden van hem plekken in de organisatie krijgen, en dat Cruijff zijn plannen met de jeugdopleiding van Ajax probeert te verkopen aan buitenlandse clubs. De Volkskrant berichtte dit weekend dat Ajax dienstbaar is aan de zakelijke belangen van Cruijff, op basis van gesprekken met vijftien personen in en rondom Ajax en na bestudering van interne documenten. De raad van commissarissen van Ajax benoemde vorige week oud-voetballer Tscheu La Ling tot adviseur van de club. Hij moet ervoor zorgen dat Ajax het plan-Cruijff verder invoert.

Daarmee staat directeur voetbal-zaken Marc Overmars in de praktijk onder curatele. Hem wordt, samen met assistent-trainer Dennis Bergkamp, verweten de plannen van Cruijff niet goed uit te voeren.

null Beeld Lumine.nl
Beeld Lumine.nl

Lees ook: Johan Cruijff, goed voor zichzelf en zijn vrienden

Het plan-Cruijff. Pure clubliefde, zei de naamgever er altijd over. 'Het belang van de club gaat boven alles.' De Volkskrant sprak de afgelopen maanden met vijftien personen in en rond Ajax en bekeek interne documenten. Daaruit blijkt dat het niet alleen om clubbelang draaide, maar ook om de zakelijke belangen van Johan Cruijff. (+)

Omwenteling

Cruijff bepleitte in 2010 een omwenteling bij zijn oude club. Hij wilde meer oud-voetballers in de organisatie en de instroom van jeugdspelers naar het eerste elftal moest omhoog. Bijna vijf jaar later blijken die doelen niet te zijn bereikt. Uit de jeugdopleiding zijn zeker zes oud-voetballers verdwenen, vaak omdat ze zich niet konden vinden in het nieuwe beleid. Het percentage eigen jeugd in de selectie nam in 2014 af tot het niveau van 2010. Concurrent Feyenoord scoort hierop beter. De gemiddelde leeftijd van spelers in de selectie nam in 2014 juist toe. Ajax komt daarmee op een gedeeld vijfde plek met FC Utrecht.

Familie van Cruijff verkocht in 2012 het plan voor de Amsterdamse jeugdopleiding aan de eigenaar van de Mexicaanse club Chivas. Die eigenaar, Jorge Vergara, onderhandelde met de dochter van Cruijff. Daarna vloog hij naar Amsterdam om het contract te tekenen, vertelt hij. 'Cruijff beloofde de jeugdopleiding van Chivas tot de beste in de wereld maken.' Na negen maanden werd de overeenkomst ontbonden. Vergara wil niet zeggen hoeveel hij Cruijff heeft betaald, maar in de Spaanse jaarrekening over 2012 van het bedrijf van Cruijff schiet de omzet dat jaar omhoog naar 6,4 miljoen euro, 5,2 miljoen meer dan een jaar eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden