Cruijff botst met bestuur Ajax

Bij Ajax voltrekt zich een bikkelharde machtsstrijd tussen de hervormers onder leiding van Johan Cruijff en de directie plus het bestuur. De onderhandelingen over veranderingen bij de club verlopen uiterst moeizaam en zijn donderdag vooralsnog afgebroken.

WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - Cruijff wil nu de hulp van de ledenraad inroepen om het bestuur onder leiding van voorzitter Coronel weg te krijgen. Hij pleit ook voor een algemene ledenvergadering, waarin de pakweg 600 leden van Ajax hun wensen maar eens moeten uitspreken. In de ogen van Cruijff dient ook de directie te wijken als zijn adviezen niet worden overgenomen.

Cruijff stelde voor de camera van de NOS dat in de leiding 'weinig tot geen voetbalverstand zit. Dat is onvoorstelbaar. In de raad van commissarissen zit ook geen knowhow. Daardoor kan de directie doen wat ze wil.'

De directie toonde zich teleurgesteld. Ze zegt de voetbalvisie van Cruijff te onderschrijven en te willen uitvoeren, maar betreurt het dat hij de 'totale regie' wil, inclusief de zeggenschap over het personeelsbeleid. Dat wil de club niet uit handen geven. 'We willen geen absolutisme, geen dwang. Zo van: gij zult', aldus directeur Van den Boog. 'We kunnen niet klakkeloos de regie uit handen geven.'

Onenigheid bestaat vooral over de bezetting van de staf op jeugdcomplex De Toekomst. De hervormingen beginnen volgens Cruijff bij de jeugd. Cruijff en de oud-spelers Bergkamp, Jonk, Schoenaker en Boeve spraken ongeveer drie uur met de Ajax-directieleden Van den Boog, Slop en Van der Aat, alsmede voorzitter Coronel en commissaris Krant.

Bergkamp is de beoogde assistent-trainer van Frank de Boer en contactpersoon met de jeugd. Jonk moet individuele training geven en is manager van de bovenbouw bij de jeugd. De opzet van Cruijff kost hoofd opleidingen Olde Riekerink zijn baan.Cruijff wil dat Bergkamp en Jonk met hoofdtrainer Frank de Boer het technische hart van de club vormen. Ook voor assistent-trainer Blind is geen plaats meer.

Bergkamp en Jonk lieten zich eveneens in harde bewoordingen uit. Bergkamp zei 'gechoqueerd' te zijn, nu Ajax geen onvoorwaardelijk gebruik wil maken van de kennis van de oud-voetballers en de ervaringen die ze in de top hebben opgedaan. Jonk voelde voortdurende twijfel.

Wie de partijen zo aanhoort, merkt een immens verschil; voor het kamp-Cruijff is duidelijk dat alles moet wijken voor hun voetbalverstand. Zij weten hoe Ajax weer een topclub kan worden. Aan de andere kant van het spectrum staat de directie, die best bereid is te luisteren, maar die niet de hele club uit handen wil geven.

Cruijff is overigens niet van plan, zoals drie jaar geleden, zijn opdracht terug te geven. Hij gaat door, hoewel hij betreurt dat de invoering van de plannen vertraging oploopt. 'Dat is zielig voor alle mensen die van de club houden. Je gaat een seizoen verliezen. Dat is onnodig.'

Cruijff levert al vanaf het begin van het seizoen kritiek op Ajax. Hij noemt de club 'een drama'. Ook hier tekent zich een verschil af met Van den Boog. Die zei: 'Het gaat hartstikke goed met Ajax.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden