Cruijff-bibliotheek nog lang niet af

In de nu al zeer gerenommeerde Cruijff-bibliotheek zullen binnenkort nog veel meer boeken verschijnen. HNS beschikt over een geheime fondslijst. De Cruijff-bibliotheek ging van start met het jeugdboek Cruijffie, Jongensjaren van Jan Eilander, en het citatenboek Uitspraken van Sytze de Boer.

Zoals bekend zal de jeugdboekenserie verder worden uitgebreid (Tienerjaren, Adolescentiejaren, Volwassenjaren, Midlifecrisis-jaren, Vijftigerjaren, VUT-jaren). Uitspraken krijgt een vervolg met Gedachten(alle gedachten van Cruijff), Overwegingen (alle overwegingen van Cruijff) en Twijfels (de twijfels van Cruijff, een dun boekje van ca. 12 pagina's). Daar blijft het niet bij. De cultuurhistorische betekenis van Cruijff zal verder worden uitgewerkt in een serie portretten die bekende Nederlanders zullen schrijven over hun relatie met Johan Cruijff, Ik & Johan Cruijff, deel 1 t/m 22. Inmiddels zijn onder meer Frits Barend, Johan Derksen, Jaap de Groot en Michael van Praag druk aan het schrijven geslagen.

Vanuit de wetenschappelijke hoek zijn teams van filosofen, theologen, sociologen, geografen, natuurkundigen, historici en psychologen aan het werk om Cruijffs impact op de samenleving vanuit diverse invalshoeken te belichten. Ook komt er een Cruijff-globe, waarop valt te zien waar Cruijff is geweest.

De Cruijff-bibliotheek zal worden afgesloten met een karakterologische duiding van het fenomeen Cruijff, in tien rijk geïllustreerde delen. Daarin zal duidelijk worden hoe het mogelijk is dat Cruijff zo bescheiden is gebleven, ondanks zijn eigen bibliotheek. Voor de bibliotheek brengt de Cruijff Foundation een aparte, kersenhouten boekenkast op de markt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden