Cruciale dag voor gevoelig dossier: stemmen Republikeinen vandaag braaf tegen Obamacare?

Het door de Republikeinse partijleider Paul Ryan bedachte alternatief voor Obamacare, de American Health Care Act (AHCA), stuit op veel verzet uit eigen gelederen. Volgens een telling van nieuwszender NBC waren woensdag nog 27 afgevaardigden tegen, wat zou betekenen dat het voorstel verworpen zou worden (met 6 tegenstemmen te veel).

Republikeinse partijleider Paul Ryan en president Donald Trump.Beeld afp

Bij de tegenstanders zijn er twee kampen: conservatieven die vinden dat er nog steeds te veel overheidsbemoeienis in zit (ze noemen het Obamacare-Lite) en gematigden die vrezen dat de gewone Amerikaan te hard geraakt wordt. De nieuwe zorgwet legt de scheur bloot tussen de klassieke laisser-faire-kapitalisten in de partij en de behartigers van de belangen van het volk, waarvoor ook Trump zegt op te komen. Dat het dossier gevoelig ligt bij hun achterban hebben veel afgevaardigden gemerkt tijdens protesten in hun thuisstaten.

Donald Trump heeft de afgelopen dagen zijn best gedaan tegenstribbelende Congresleden achter het plan te krijgen. 'Dit is waarvoor we gekozen zijn', zei hij dinsdag tijdens een lunch met conservatieven. Als Congresleden tegenstemmen, zullen ze worden afgestraft bij de tussentijdse verkiezingen van 2018, dreigde Trump een argument dat hij kracht bijzette met rally's in Louisville en Nashville de afgelopen week, waarin hij bleef herhalen dat Obamacare een ramp is en nu echt verworpen moet worden, zodat hij verder kan met andere dingen (belastingverlaging). Zo gaat de stemming donderdag niet alleen over de AHCA, maar ook over de macht van Trump: krijgt hij zijn partij in het gareel of niet?

Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, geeft een interview over de American Health Care Act.Beeld ap

Beter alternatief?

Op 800 kilometer van Washington hebben ze twijfels over de American Health Care Act. Als het ergens is misgegaan met Obamacare is het wel in de heuvels en bergen van Tennessee, in Knoxville en omgeving, waar straks ook de allerlaatste ziektekostenverzekeraar het voor gezien houdt.

Maar de American Health Care Act dan, het alternatief van de Republikeinen? 'Het maakt een slecht plan alleen maar slechter', zegt Nathan Higdon (38), een ondernemer uit Maryville, een dorpje onder Knoxville. 'Dat plan lost niets op en creëert alleen maar nieuwe problemen.'


Linda Wells (59) in Bowling Green. 'Nu kan ik me nog laten opereren. Weet Trump wel wat hij doet?'Beeld Rene Clement

Lees ook

Gemengde gevoelens in Tennessee
Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden over de plannen van president Trump om de zorgwet van zijn voorganger te ontmantelen. In Tennessee en Kentucky zijn de gevoelens gemengd, want: Wie betaalt straks de zorg in Tennessee?

Miljoenen minder verzekerd

Als het Republikeinse voorstel wordt uitgevoerd, zullen er volgend jaar bijna veertien miljoen Amerikanen minder zijn aangesloten bij een ziekteverzekering.

Niet langer verplicht
Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel van de Republikeinen is dat een ziekteverzekering niet langer verplicht wordt voor Amerikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden