Crowdfunding

SANDER VAN WALSUM

Soms baart een crisis mooie innovaties. Crowdfunding bloeit waar de banken het laten afweten.

De mens - ook de ondernemende mens - is van nature behoudend. Innovaties worden dus vaak uit nood geboren. Zo ook crowdfunding: financiering van allerlei initiatieven door particulieren, die als tegenprestatie een dienst ontvangen, een deel van de eventuele winst of de inleg plus rente. Crowdfunding bloeit waar de banken het laten afweten: bij de financiering van kleinschalige projecten. Sinds het uitbreken van de crisis - en vooral sinds de aanscherping van de liquiditeitseisen in het Basel III-akkoord - doen veel ondernemers vergeefs een beroep op de banken bij de financiering van een bedrijfsvestiging of -uitbreiding.

Crowdfunding voorziet steeds meer in de investeringsbehoeften waarin de banken niet kunnen of willen voorzien. Horeca-ondernemer Dwight Oldenhof kon met de inleg van particuliere investeerders een exclusieve bar in de Amsterdamse Jordaan bekostigen. Esther en Wouter Staal vergaarden op die manier 50 duizend euro, bijeengebracht door 48 investeerders, voor de vestiging van hun Yoghurt Barn in Utrecht. Binnenkort hopen ze, eveneens op basis van crowdfunding, een tweede vestiging in Amsterdam te openen. Verder van huis is regisseur Spike Lee begonnen met de inzameling van de 1,25 miljoen dollar die hij nodig meent te hebben voor zijn nieuwe film.

Crowdfunding is dus geen marginaal verschijnsel meer. In Europa zou het een nog hogere vlucht kunnen nemen dan in de Verenigde Staten, waar crowdfunding met winstoogmerk sterker aan banden is gelegd. In Nederland zal er in 2015 naar verwachting al 255 miljoen euro mee zijn gemoeid. Niet lang daarna zal de grens van 1 miljard worden overschreden. En de verscheidenheid van projecten die op deze manier worden gefinancierd neemt toe. Zodanig dat inmiddels al is gewaarschuwd voor de gevaren van crowdfunding. Die zouden vooral zijn gelegen in het gebrek aan controle op de besteding van de inleg van de crowdfund-financiers.

Ongetwijfeld zal op een zeker moment de roep om regulering weer klinken. Vooralsnog getuigt crowdfunding echter vooral van de inventiviteit en de beweeglijkheid van ondernemers in crisistijd, en vormt ze een welkome aanvulling op de diensten van falende banken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden