Crowdfunding moet ziekenhuis redden

'De eerste tonnen rollen al binnen', zegt Henk van Koeveringe over de crowdfunding voor de verbouwing van het Admiraal de Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen, die deze week is begonnen. Nog voordat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) haar toestemming verleende aan deze bijzondere financieringsvorm in de zorgsector, was de belangstelling bij de Zeeuwen al erg groot, vertelt hij.

Het verouderde Admiraal de Ruyterziekenhuis in Vlissingen. Het gebouw links is het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut. Beeld Peter Hilz / HH

Bijna negenhonderd mensen hadden zich al spontaan aangemeld, vooral op Walcheren. 'Ze willen betrokken zijn bij hún ziekenhuis', aldus Van Koeveringe, die een bekende Zeeuw en Quote-miljonair is geworden met de vakantieparken van Roompot.

Het is voor zover bekend de eerste crowdfunding voor de verbouwing van een ziekenhuis. Daarmee hoopt Zeeland Investments Beheer (ZIP), organisator van de crowdfunding, 10 miljoen euro binnen te halen. De totale verbouwing gaat 20 miljoen kosten - de bank financiert de andere 10 miljoen.

'We moesten naar een alternatief zoeken omdat de bank niet de hele verbouwing wilde financieren', zegt ADRZ-woordvoerder Dick Bosscher. Het ziekenhuis verkeert al jaren in financiële problemen - vorig jaar was er een negatief resultaat van 9 miljoen euro. 'De huisbankier zei: ga eerst maar eens beter presteren voordat we er nog geld in stoppen', aldus Bosscher.

De crowdfunding is een initiatief van ZIB, waarin Van Koeveringe zit. Volgens hem snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen wordt eigen vermogen opgehaald, ook de betrokkenheid van de bewoners bij het ziekenhuis wordt vergroot. Om zo veel mogelijk Zeeuwen over te halen de portemonnee te trekken, zijn de certificaten 'goedkoop' gehouden: vanaf 2.500 euro kun je al meedoen, tot een maximum bedrag van 40 duizend euro. De crowdfunders krijgen een rente van 5 procent.

Admiraal de Ruyterziekenhuis. Beeld X

Sterk verouderd

Meer betrokkenheid bij het ADRZ is hard nodig, want steeds meer Zeeuwen wijken uit naar Belgische ziekenhuizen (Antwerpen, Gent). 'Als ze er zelf geld in steken, gaan ze het meer ook als óns ziekenhuis zien', aldus van Koeveringe. 'Dan zullen ze minder snel ergens anders naartoe gaan en kan ADRZ zijn voorzieningen makkelijker op peil houden.'

Het ADRZ is sterk verouderd en bovendien veel te groot; grote delen worden niet of nauwelijks gebruikt. Door vernieuwingen in de zorg liggen steeds minder patiënten in bed en wordt steeds meer gebruik gemaakt van dagbehandelingen. Daarbij komt nog de problematiek van een krimpende bevolking.

Ambitieuze plannen voor een nieuw ziekenhuis sneuvelden, er werd gekozen voor een ingrijpende verbouwing Daarbij wordt de oudste vleugel (van voor de oorlog) afgebroken. 'We gaan van 29 duizend vierkante meter naar 11 duizend, maar blijven hetzelfde doen', zegt ADRZ-woordvoerder Dick Bosscher. Het aantal bedden wordt drastisch ingekrompen. Het verbouwde ziekenhuis krijgt twintig eenpersoons- en een paar vierpersoonskamers.

Beeld X

Goed alternatief voor bancaire leningen

Komende week begint de reclamecampagne voor de crowdfunding. Tot begin december kan daarop worden ingeschreven. Van Koeveringe denkt dat de 10 miljoen met gemak kan worden binnengehaald. Hij hoopt dat veel kleine Zeeuwse beleggers zullen inschrijven om het draagvlak van het ziekenhuis te vergroten. Want al jaren woedt in Zeeland een discussie over de toekomst van de ziekenhuizen. De fusie tussen 'Vlissingen' en 'Goes' is verre van vlekkeloos verlopen, noodzakelijke vernieuwingen zijn opgehouden, over andere vormen van samenwerking wordt nog steeds gepraat.

Volgens Van Koeveringe kan crowdfunding voor ziekenhuizen in perifere regio's een goed alternatief zijn voor bancaire leningen. In krimpregio's zitten veel ziekenhuizen in financiële problemen, betoogt hij, maar is de binding van de bewoners met hun zorginstellingen groter dan in bijvoorbeeld de grote steden. 'In Amsterdam zal zoiets niet werken, want daar kunnen de mensen kiezen uit wel vier ziekenhuizen. Maar in een perifere regio is het erop of eronder: je hebt wel of geen ziekenhuis.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden