Crocodile Hunter sterft door een pijlstaartrog

Steve Irwin, bekend als de Crocodile Hunter, overleed maandag op 44-jarige leeftijd. Hij werd recht in het hart gestoken door een rog....

Hij dolde graag met gevaarlijke dieren. Steve Irwin, presentator van het televisieprogramma Crocodile Hunter op Animal Planet en een van de bekendste Australiërs in het buitenland, trotseerde hapgrage krokodillen, venijnige slangen en dodelijke spinnen. Toch werd een relatief onschuldige pijlstaartrog hem op 44-jarige leeftijd fataal. De vis zette zijn giftige staart midden in de hartsteek, waarna de Crocodile Hunter bijna onmiddellijk overleed.

Irwin werd gestoken in de tropische wateren van Noord-Queensland, enige tientallen kilometers ten noorden van de stad Cairns. In het Great Barrier Rif was hij bezig met de opname voor een film over de tien meest dodelijke schepsels in de oceaan. De tijgerhaai had hij al op de film gezet en nu maakte hij opnamen over pijlstaartroggen, een platvis die niet als extreem gevaarlijk bekend staat. Het dier maakt zich uit de voeten als er enig gevaar dreigt.

Maar niet toen Irwin maandagmorgen voorbij zwom met zijn cameraman. Wat er precies is gebeurd in het tropische water is een raadsel. Meestal slaat de rog toe als iemand op hem gaat staan. Irwin had de pech om de borst gestoken te worden. Deskundigen kunnen zich hooguit twee eerdere, soortgelijke dodelijke ongevallen herinneren.

Irwin, getrouwd twee kinderen, was het prototype van de Australische man. Hij droeg bijna altijd een korte broek met een kaki overhemd waarvan hij de bovenste knoopjes liet open staan. En hij vertelde zijn verhalen over de gevaren van alles wat kruipt en sluipt in een overdreven rauw Australisch accent.

Er was genoeg te doen voor Irwin, want Australië herbergt de meest giftige en gevaarlijke dieren ter wereld. Hij maakte faam met krokodillen. Hij groeide uit tot een natuurbeschermer en verzette zich tegen de aantasting van het leefgebied van de reptielen. Op jonge leeftijd nam hij de krokodillentuin van zijn ouders over die hij uitbouwde tot een van de grootste toeristische attracties van Australië. Hij stapte graag een kooi van een krokodil om wat te stoeien met het dier of een verhaal te vertellen voor een angstig toekijkend publiek.

De tv-serie die hierover werd gemaakt, de Crocodile Hunter, werd een wereldwijd succes. Kijkers in meer dan honderd landen zagen zijn kunsten, zonder dat het ooit verkeerd afliep.

De laatste jaren verbleekte zijn faam een beetje. De bioscoopfilm die over hem werd gemaakt The Crocodile Hunter, collision course kreeg slechte kritieken en evenaarde bij lange na niet het succes van een andere film uit Australië Crocodile Dundee, een project waarmee Irwin niets mee te maken had.

Twee jaar gelden werd hij bedolven onder kritiek. Hij voerde een krokodil met een dode kip in de ene hand en zijn vijf weken oude zoontje in de andere. De tv was erbij. Er werd een vergelijking gemaakt met Micheal Jackson die zijn kind uit het raam stak van een Berlijns hotel. Irwin weigerde excuses te maken. Hij zei dat hij wist wat hij deed.

Nu hij dood is, blijkt zijn onmetelijke populariteit. De premier, ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders staan in de rij om deze `echte’ Australiër te eren. De houten krokodil voor de ingang van zijn dierentuin is onder bloemen bedolven. `Hij stierf in vrede’, vertelde zijn naaste medewerker bijna huilend voor de radio, `toen hij deed wat hij het liefste deed.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden