Crisiswet met hangen en wurgen door Senaat

Oppositie stoort zich vooral aan ‘onnodige complexiteit’...

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

den haag De crisiswet, het pronkstukje van demissionair minister-president Balkenende, lijkt steun te krijgen van een meerderheid in de Eerste Kamer. Maar niet zonder nodige kritiek. Rond middernacht moesten de senatoren nog stemmen over het voorstel.

Tijdens een marathonzitting in de Senaat stoort de oppositie zich dinsdag vooral aan ‘de onnodige complexiteit’ van de tijdelijke maatregelen. SP’er Arjen Vliegenthart: ‘Waarom heeft deze regering zich verslikt in een opgetuigde wet? In andere landen gaan de schoppen al lang de grond in.’

Balkenende kondigde vorig jaar maart zijn wet aan op een congres van het CDA. Afgelopen september kwam het voorstel, voorzien van bestuursmaatregelen, experimentele procedures, maar ook aanpassing van bijvoorbeeld de natuurwetgeving. Zo worden tientallen projecten, zoals de A4 Midden-Delfland en het Utrechtse stationsgebied, uit het slop getrokken. Dat levert duizenden banen op, is de gedachte vanuit het demissionaire kabinet.

‘Een sprookje’, zegt PvdA’er Margriet Meindertsma. ‘Niet meer dan enkele honderden van de 55 duizend werkloze bouwvakkers’, zijn volgens haar geholpen met de wet. De Raad van State stelde eerder al dat het voorstel de werkgelegenheid slechts mondjesmaat zou bevorderen.

Dan de bundeling van maatregelen zelf. ‘De complexiteit van alle voorgestelde maatregelen zou weleens eerder kunnen leiden tot vertraging dan tot versnelling’, is de waarschuwing van de PvdA. Het simpel uitbreiden van de Spoedwet Wegverbreding had volgens haar nu al kunnen werken.

Ook vrezen meerdere senatoren dat maatregelen stranden op Europese procedures. Meindertsma: ‘Wordt dit niet een werkgelegenheidsproject voor juristen en adviseurs?’ Ook senator Pieter Hofstra (VVD) hoopt dat de wet Europa-proof is, zoals dat heet.

De liberaal juicht de wet wel toe. ‘Ik zie een kind ter wereld komen dat niet wonderschoon is, maar wel levensvatbaar.’ De wet zal gelden tot januari 2014. Maar ook zonder economische crisis is Hofstra voor maatregelen die procedures verkorten. ‘We zijn terecht gekomen in een oerwoud van regels. We kunnen niet meer voor- of achteruit.’

D66’er Gerard Schouw noemt ‘het monomane betoog van de liberale broeder voor een communistisch systeem’ ontluisterend. Volgens hem worden rechten van burgers ingeperkt. Ook ergert hij zich, samen met andere senatoren, aan de kritiek die Balkenende leverde op de Eerste Kamer die extra tijd nam om de wet te bestuderen. De premier wilde 1 januari dit jaar beginnen met bouwen.

Een Senaatsmeerderheid (VVD, CDA en ChristenUnie) lijkt de wet nu te steunen, zodat deze binnenkort, met vertraging, kan ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden