Crisissfeer over toekomst België

Na een weekeinde vol crisisberaad probeert de Belgische politiek opnieuw de impasse over de staatkundige hervormingen te doorbreken.

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

Federaal premier Leterme verklaarde na afloop van het overleg dat hij de dialoog over de toekomst van België een serieuze kans wil geven. Vlaams minister-president Peeters wacht vandaag een zware dag. Zijn Vlaams-radicale coalitiepartner N-VA weigert nog verder te praten met de Franstalige partijen over de staatshervorming.

De afgelopen weken leek een doorbraak nog mogelijk in de slepende discussie over de staatkundige toekomst van België. Vlaams- en Franstalige partijen stemden in met een dialoog zonder eisen vooraf.

Maar vrijdagavond gooide de leider van de Franstalige liberale leider Reynders, tevens federaal vicepremier, roet in het eten. Hij stelde onverwachts een serie, voor de Vlaamse partijen onaanvaardbare, eisen aan de dialoog. Zaterdag reisde federaal premier Leterme af naar de Waalse feesten in een poging de gemoederen tot rust te brengen.

Zondag zegde de N-VA echter zijn steun aan de federale regering op omdat de dialoog volgens de Vlaams-radicalen toch tot niets zal leiden door de onwil van Franstalige zijde.

De christen-democratische CD & V van Leterme en Peeters probeerden vervolgens de kool en de geit te sparen: de dialoog voortzetten zonder kartelpartner N-VA te laten vallen. De komende dagen wordt duidelijk of deze poging succesvol is.

Ondertussen zijn de Vlaamse burgers het eindeloze gekibbel van hun politici beu. Bijna de helft (47,6 procent) zegt een afkeer te hebben van de politiek, zo blijkt uit een enquête van de krant De Standaard. 46 procent zegt de berichtgeving over de aanhoudende politieke crisis niet meer te volgen. Driekwart van de Vlamingen heeft niet het idee dat de volksvertegenwoordigers zich om hun problemen bekommeren.

N-VA-leider Bart de Wever (EPA) Beeld
N-VA-leider Bart de Wever (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden