Crisisplan kabinet pas na weekend

Het crisispakket van het kabinet wordt hoogstwaarschijnlijk pas na het weekend gepresenteerd. De drie coalitiepartijen hebben nog geen compromis bereikt en praten vanwege volle agenda’s naar verwachting maandag verder.

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Kim van Keken

‘Wat er ligt, is nog geen eindvoorstel’, zegt een ingewijde over een compromisvoorstel van premier Balkenende. ‘Er blijven voor ons bespreekpunten.’

Het grootste probleem blijft de vraag of het kabinet zich vastlegt op bezuinigingen in 2011. Het CDA wil daar nu al harde afspraken over maken. De PvdA en de ChristenUnie willen een economisch herstel niet in de knop breken door in de uitgaven te snijden.

Er is vrij grote overeenstemming over een stimuleringsplan, dat ongeveer 5 miljard euro aan investeringen zal bedragen. Ook over maatregelen om de lasten voor de schatkist op de lange termijn te drukken bestaat weinig onenigheid. Genoemd wordt vooral de verhoging van de AOW-leeftijd.

Woensdag ontving ‘technisch voorzitter’ Balkenende de drie delegaties van CDA, PvdA en ChristenUnie afzonderlijk. Na afloop waren de onderhandelaars optimistisch. ‘Het wordt wel wat vrolijker’, zei PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer.

Volgens ChristenUnie-leider André Rouvoet zit het gesprek in een beslissende fase. ‘Maar dan moeten de moeilijkste beslissingen nog genomen worden.’

Balkenende vertrok gisteravond naar een Europese top.

Vice-premier Wouter Bos (ANP) Beeld
Vice-premier Wouter Bos (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden