Crisisberaad om Griekse schuldenlast

Griekenland krijgt mogelijk een nieuw reddingsplan. Het door zware financiële problemen geplaagde land mag dan langer doen over de terugbetaling van de noodlening (110 miljard euro) die het vorig jaar van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontving.

© colourbox

Dat is de conclusie van een beraad vrijdagnacht van de ministers van Financiën uit Duitsland, Frankrijk, Italië en gastheer Luxemburg. Minister De Jager (CDA) was niet aanwezig. Nederland staat garant voor ruim 6 procent van de lening en is een pijler onder het noodfonds.

Volgens een nauw betrokken diplomaat ging het om 'een informeel samenzijn waarbij alle problemen in de eurozone op tafel kwamen'. De vier ministers spreken elkaar vaker, omdat ze deel uitmaken van de G20, de groep rijkste industrielanden.

Afwaardering
Naast een langere looptijd voor de Griekse lening (nu 7,5 jaar) bediscussieerden ze volgens diplomaten ook een afwaardering van de Griekse schulden. Dat zou grote financiële gevolgen hebben voor banken in de andere EU-landen, die voor vele tientallen miljarden euro's aan Griekse staatsobligaties bezitten.

De diplomaten noemen het uitgesloten dat Griekenland de eurozone verlaat. Griekse, Duitse en Franse regeringswoordvoerders ontkennen dat met klem. In een verklaring vrijdagavond noemde Athene geruchten 'compleet onwaar, provocerend en onverantwoordelijk'.

Steeds duidelijker is dat Athene zijn schulden niet kan verminderen. De EU/IMF-lening en het daaraan gekoppelde ingrijpende bezuinigingsplan leiden ertoe dat de Griekse economie krimpt en de schulden toenemen. Volgens de afspraken met de EU en het IMF moet Griekenland volgend najaar weer op de geldmarkt lenen. Met een staatsschuld van 150 procent kan Athene de gevraagde rentetarieven niet opbrengen.

Staatsobligaties
Een alternatief is de Griekse staatsobligaties af te waarderen. De bezitters - banken en pensioenfondsen in Griekenland en andere landen - krijgen dan minder terug voor hun Griekse schuldpapier. Dan lijken extra noodfondsen onvermijdelijk voor banken in problemen.

Diplomaten houden er rekening mee dat alle financiënministers uit de eurozone nog dit weekeinde een besluit nemen over een nieuw hulppakket. 'Het moet geregeld zijn voor de beurzen maandagochtend opengaan', zei een van hen.

Om te voorkomen dat Ierland - dat dit jaar 85 miljard euro noodhulp kreeg - in eenzelfde negatieve spiraal belandt, wordt voor dit land vermoedelijk ook de looptijd van de lening verlengd. De ministers bespraken ook de steun (78 miljard euro) waar Portugal om heeft gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden