Crisis voor gewone rechters te ingewikkeld; nieuw Haags tribunaal biedt uitkomst

In Den Haag is vanmorgen het internationale tribunaal Prime Finance geopend. Dat gaat uitspraken doen over internationale financiële geschillen die voor 'gewone' rechters te ingewikkeld zijn. Geen overbodige luxe in deze crisistijd én een mooie aanwinst voor Den Haag, dat zich wil profileren als dé juridische hoofdstad van de wereld.

Het nieuwe tribunaal huist in het Vredespaleis. © ANP

Deviraten, rommelhypotheken, 'credit default swaps', het zijn enkele voorbeelden van zaken die de groep van bijna 100 rechters en juridische marktexperts die in het Prime Finance-tribunaal gaan werken, zullen moeten gaan oplossen. Prime staat overigens voor 'Panel of Recognised International Market Experts'. Het tribunaal houdt zitting in het Vredespaleis.

Tegenstrijdige uitspraken

Het komt regelmatig voor dat gewone rechtbanken tegenstrijdige uitspraken doen over ingewikkelde financiële kwesties. In zo'n geval kan een zaak worden afgehandeld door het tribunaal, waar gespecialiseerde rechters met veel kennis van zaken werken. Beide partijen moeten daar dan wel mee instemmen. De rechtbank opereert op basis van arbitrage of bemiddeling. Op dit moment kunnen consumenten er nog geen zaak aanhangig maken, maar het is niet uitgesloten dat dit in de toekomst wel tot de mogelijkheden zal gaan behoren.

De kredietcrisis en de val van de bank Lehman Brothers in 2008 hebben de behoefte aan zo'n gespecialiseerd financieel tribunaal flink vergroot. De wereldwijde zorgen dat de landelijke en regionale rechtbanken niet voldoende tijd en espertise in huis hebben om de economische disputen adequaat af te handelen, is sindsdien steeds groter geworden.

Den Haag
Voor de stad Den Haag is het nieuwe tribunaal een mooie aanwinst. Ondermeer het Internationaal Gerechtshof en het Internationale Strafhof zijn er reeds gevestigd. Ook Londen, Parijs en New York waren in de race om het Prime Finance-tribunaal binnen te slepen, maar uiteindelijk werd voor Den Haag gekozen vanwege de al aanwezige faciliteiten, en de neutrale uitstraling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.