Crisis Utrecht afgewend; college akkoord met plan stationsgebied

De Utrechtse raad heeft donderdag de plannen voor het verbouwen van het stationsgebied goedgekeurd. Daarmee is een collegebreuk uitgebleven. De VVD slikte op het laatste moment haar voornaamste bezwaren in....

De liberalen hadden tot de raadsvergadering van gisteren verkondigd dat ze onder geen beding akkoord konden gaan met het gunnen van het toekomstige winkelcentrum Leidsche Rijn aan Corio, de eigenaar van Hoog Catharijne. Deze transactie moest dienen als wisselgeld voor de inspanningen die deze vastgoedbelegger zou plegen voor het verbeteren van het stationsgebied.

De VVD sprak van een 'flutcontract', waarbij Corio dit 'cadeautje' al zou krijgen voordat het begonnen was met de verbetering van Hoog Catharijne.

Na een nachtelijk en besloten overleg, afgelopen woensdag, met onder anderen de Utrechtse burgemeester Brouwer-Korf bleken gisteren vrijwel alle bezwaren te zijn weggepoetst.

Als de gemeente het contract met Corio op een aantal punten aanscherpt een veel minder ingrijpende aanpassing dan de partij aanvankelijk eiste ziet de VVD geen bezwaren meer.

Daarmee legt ook de VVD zich neer bij de bewering van Leefbaar Utrecht dat de ruil acceptabel is: omdat de eigenaar van Hoog Catharijne zo veel strategische grond in het Utrechtse stationsgebied bezit, kan de gemeente zonder Corio daar niet veel beginnen.

Verantwoordelijk wethouder Walther Lenting (Leefbaar Utrecht) heeft een maand de tijd om een nieuw contract af te sluiten met Corio. Slaagt hij daarin, dan komt de grootschalige en langdurige verbouwing (20 jaar) van het gebied rond Hoog Catharijne, het Centraal Station en de jaarbeurs weer een belangrijke stap dichterbij.

De oppositie beschuldigde de coalitiepartijen (Leefbaar Utrecht, VVD, CDA en PvdA) van achterkamertjespolitiek. Raadslid Robert Giesberts (GroenLinks): 'Het is triest dat het historische debat niet in de openbaarheid is gevoerd.' SP-fractievoorzitter Paulus Jansen: 'We verdoen hier onze tijd. De coalitie had ons ook via een mailtje kunnen laten weten dat ze eruit waren.'

De oppositie wees er daarnaast nog op dat Leefbaar Utrecht groot was geworden door te protesteren tegen het voorgaande centrumplan, dat de partij destijds als 'megalomaan' bestempelde. 'Dit is nog grootschaliger.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden