Crisis treft jonge migrant hard

Allochtonen worden zwaar getroffen door de economische crisis. De werkloosheid in deze groep stijgt veel harder dan onder autochtone Nederlanders. Vooral allochtone jongeren hebben de grootste moeite werk te vinden. De werkloosheid onder jonge migranten is 'schrikbarend'. De criminaliteit onder jongens uit migrantengroepen is 'zorgwekkend hoog'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA). De noodkreet over de situatie van de allochtone jongeren is het opvallendste onderdeel van een rapport waarin het bureau de maatschappelijke problemen in beeld brengt die de aandacht nodig hebben van het komende kabinet. Vooral onder niet-westerse allochtonen, zoals mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst, stijgt de werkloosheid als gevolg van de economische crisis 'in rap tempo'. In het eerste kwartaal van dit jaar was ruim 15 procent van hen werkloos tegen 5 procent van de autochtone Nederlanders.

Jongeren uit migrantengroepen worden zwaar getroffen. Was in het eerste kwartaal van 2011 nog 22 procent van de niet-westerse jongeren in de leeftijd van 15-24 jaar werkloos, in het eerste kwartaal van 2012 is dat al opgelopen tot 29 procent. Ter vergelijking: van de autochtone 15-24-jarigen zit 9 procent werkloos thuis, schrijft het SCP. Onder jonge Nederlanders van Turkse en Marokkaanse afkomst is 'de situatie nog dramatischer'. Van de Turkse jongeren is eenderde werkloos en van de Marokkaanse jongeren 39 procent.

Migranten zijn vooral de dupe van flexibele contracten. In 2011 was 60 procent van de werkende migrantenjongeren aangewezen op een tijdelijk contract. Deze banen worden het eerst geschrapt als het een bedrijf tegenzit. Het SCP stelt onomwonden dat allochtonen anders worden behandeld dan autochtonen. 'Onderzoek laat overtuigend zien dat discriminatie een rol speelt, en dan in het bijzonder bij de lagere en middenberoepen. Bij sollicitaties zouden werkgevers alerter moeten zijn op discriminatie en zich meer moeten richten op functierelevante kenmerken.'

Het SCP heeft een helder advies aan de informateurs en aan de onderhandelaars Rutte (VVD) en Samsom (PvdA): 'Extra banen voor jongeren creëren, bedrijfsinterne opleidingen met baangarantie, en het voorkómen van voortijdige schooluitval, kunnen maatregelen zijn die bijdragen aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid onder migranten.'

De startpositie van veel allochtonen op de arbeidsmarkt is nog steeds relatief slecht. Nog altijd heeft 35 procent van alle mensen van Turkse afkomst niet meer dan basisonderwijs. Onder Marokkanen is dat zelfs 40 procent. Maar het SCP ziet wel verbetering. 'Het opleidingsniveau onder migranten stijgt gestaag en sneller dan onder autochtone Nederlanders.' Inmiddels gaat een kwart van de leerlingen met Turkse of Marokkaanse achtergrond naar havo of vwo. Onder kinderen met Surinaamse of Antilliaanse achtergrond is dat al 30 procent. Van autochtone Nederlandse jongeren volgt ongeveer de helft havo of vwo.

Een advies over de aanpak van de hoge criminaliteit onder jonge allochtonen heeft het SCP niet. 'Veel is al geprobeerd zonder dat het relatieve verschil met autochtone jongeren duidelijk is afgenomen'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden