Crisis in Utrecht om gepeste homo's

Het debat over het weggepeste homostel in Leidsche Rijn heeft geleid tot een crisis in de Utrechtse politiek. Tot diep in de nacht werd de vergadering geschorst. De afloop was bij het ter perse gaan van deze editie niet bekend.

CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - Raadslid Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht zei dat hij in 2009 al afscheid had genomen van burgemeester Wolfsen (PvdA) en nodigde de raad uit zich bij hem aan te sluiten. Ook de VVD en de SP uitten zich uiterst kritisch. De positie van Wolfsen leek echter tot laat in de avond veilig, vanwege de steun van de coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA. Maar de fractie van D66 begon te draaien toen Wolfsen naar haar mening niet diep genoeg door het stof ging.

Aleid Wolfsen bleef er in eerste instantie bij dat hij slechts op enkele punten scherper had moeten zijn. D66-raadslid Gerda Oskam nam hiermee geen genoegen. 'Er zijn vele fouten gemaakt, en niet alleen op die vier puntjes. Dat moet u toegeven.' Hierop memoreerde Wolfsen eerst dat hij zich in zijn tijd als Kamerlid al had ingezet voor slachtoffers. Daarna zei hij: 'Hier zijn dingen niet goed gegaan, dat trekken we ons aan. We trekken er lering uit, en we zullen het beter doen.'

D66 vroeg na een eerste termijn van de vergadering schorsing aan. De fractie overwoog de motie van treurnis van de oppositie te steunen, waarmee de coalitiepartij de burgemeester zou kunnen beschadigen. Hierna ging ook het college in beraad. Of dit heeft geleid tot een compromis, was nog onduidelijk.

Het homostel Hans en Ton verhuisde in november uit Leidsche Rijn. Ze deden zes keer aangifte van onder meer intimidatie, vernieling en bedreiging. Volgens hen hebben politie en gemeente niet genoeg gedaan om hen te beschermen. Wolfsen zei dat hij alles op alles had gezet om de daders te pakken. Maar rechters oordeelden in juli dat de politie steken had laten vallen. Hierop nam de politieke onrust toe.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden